Nepravedno suđenje za nerede na gej paradi

Izvor: Mondo, 15.Avg.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepravedno suđenje za nerede na gej paradi"

Ustavni sud Srbije usvojio ustavnu žalbu Srđana Savovića, koji je prevostepeno osuđen na devet meseci zatvora zbog organizovanja nereda povodom "Parade ponosa" oktobra 2010, pošto je ustanovio da mu je u istražnom postupku povređena pretpostavka nevinosti.

Prema odluci Ustavog suda od 19. jula, u koju je Tanjug imao uvid, utvrđeno je da je ovu grešku načinio istražni sudija kada je doneo rešenje o određivanju pritvora Mladenu Obradoviću (vođi "Obraza") i još >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sedmorici osumnjičenih, među kojima je i Savović.

Sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović je u rešenju od 12. oktobra 2010. naveo da su "okrivljeni predmetna krivična dela izvršili organizovano i u grupi sa ciljem da izazovu nered".

Pritom nije naveo da postoji sumnja da su okrivljeni izvršili delo koje im se tužilačkim zahtevom za sprovođenje istrage stavlja na teret, već je to formulisano "kao gotova stvar".

Ustavni sud je u obrazloženju odluke ukazao da se "načelo pretpostavke nevinosti ne odnosi samo na postupanje tokom suđenja i ocene dokaza, već se primenjuje i na osumnjičene, odnosno okrivljene pre podizanja optužnice za konkretno krivično delo i traje sve dok osuđujuća presuda ne bude potvrđena u žalbenom postupku, odnosno dok ne postane pravosnažna".

Poštovanje ovog načela, kako je navedeno, "zahteva od suda da tokom postupka ne polazi od unapred stvorene ideje da je optuženi izvršio krivično delo za koje se tereti".

U ovom slučaju, kako je istaknuto, "sud je u prethodnom krivičnom postupku, dakle pre podizanja optužnice, sa izvesnošću utvrdio činjenice o čijem se postojanju može raspravljati tek na glavnom pretresu".

"Na taj način, istražni sudija Višeg suda je prekoračio granice osnovane sumnje, povredio pretpostavku nevinosti okrivljenog", navedeno je u odluci Ustavnog suda.

U obrazlozenju odluke je ukazano i da je Viši sud u Beogradu odbio kao neosnovane žalbe koje su branioci okrivljenih podneli na rešenje o određivanju pritvora okrivljenima, a da pritom nije utvrdio povredu prava okrivljenog na pretpostavku nevinosti.

Prema ocenu Ustavnog suda, činjenica da je u drugostepenom postupku sudsko veće izmenilo spornu formulaciju, ne znači da je Savoviću u tom postupku pružena sudska zaštita zbog povređenog prava, već "da u drugostepenom rešenju nije ponovljena ista povreda".

Predrag Vasović, branilac Srđana Savovića, izjavio je Tanjugu da se razlozi za usvajanje ustavne žalbe, koje je naveo Ustavni sud, odnose i na ostale osumnjičene, ali da oni nisu podneli ustavne žalbe.

Vasović je istakao da je pretpostavka nevinosti u ovom slučaju povređena i izjavama predstavnika izvršne vlasti i izveštavanjem medija i da zbog toga "okrivljeni nisu mogli imati fer suđenje".

Prevostepenom presudom Višeg suda u Beogradu od 20. aprila 2011. godine prvooptuženi Mladen Obradović osuđen je na dve godine zatvora, dok su ostalim okrivljenima izrečene zatvorske kazne u trajanju od osam meseci do godinu i po dana.

Apelacioni sud je po žalbama okrivljenih dvaput zakazivao javne sednice, koje nisu održane, a naredna je zakazana za 13. septembar.

(Tanjug/Foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images)
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Mladen Obradović

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.