Izvor: TvojPortal.com, 06.Mar.2012, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalfija i med ublažavaju afte

Izvor: Novosti.rs
Ranice na sluzokoži usne duplje, takozvane afte, čest su i veoma neprijatan problem. Najčešće nastaju sa unutrašnje strane usana i obraza, kao i u predelu gornje ili donje vilice, a mogu da se nađu i na obodu jezika ili u njegovom korenu. Iako su sitne, ranice su izuzetno bolne, čak i pri najmanjem pokretu usta, tako da osobi koja ih ima onemogućavaju da jede. Do njihovog nastanka može da dođe na različite načine, ali najčešće je u pitanju drastičan >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << pad imuniteta i izražena avitaminoza. Nastaju i kod jakih stresova i ranih oblika neuroza. Takođe, pojavu sitnih ranica može da izazove i loša higijena usta i zuba, zato što povećana kiselost u usnoj duplji doprinosi stvaranju aftoznih lezija.


Za njihovo uklanjanje zagovornici narodne medicine preporučuju razne preparate. Među njima je propolis, a savetuju se i da se između obroka pije sok od brusnice koji ublažava bolove i pomaže u obnavljanju sluzokože. Ko ima strpljenja, afte može da tretira mešavinom od jedne kašičice meda i četvrtine kašičice kurkume.
Osim toga, dobro je usnu duplju redovno ispirati rastvorom napravljenim od žalfije. Priprema se tako što se potope tri kašičice ove biljke u decilitar tople vode i poklopi. Pošto žalfija odstoji oko 15 minuta, procedi se i sačeka da se malo ohladi.
Usna duplja može da se ispira i sa rastvorom napravljenim od kašičice sode bikarbone potopljene u 1,5 dl vode. Smesa služi samo za ispiranje i ne sme da se proguta.

Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.