Alergije: Lek pre prvih tegoba

Izvor: B92, 09.Avg.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alergije: Lek pre prvih tegoba

Oni koji su osetljivi na ambroziju trebalo bi sada da počnu sa terapijom, iako koncentracije polena još nisu velike. Medikamenti protiv alergija samo smanjuju intenzitet simptoma

Mada koncentracije polena ambrozije još ne premašuju dozvoljene granice, pravo je vreme da alergične osobe počnu da uzimaju terapiju. Period najizraženije aktivnosti polena ambrozije je od kraja jula do početka oktobra, ukoliko vremenski uslovi pogoduju (toplo i vlažno vreme). Da bi osobe osetljive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ovaj polen izbegle izražene tegobe, potrebno je da počnu da uzimaju terapiju pre sezone cvetanja ovog korova, pišu Novosti.

- Pacijenti mogu da smanje intenzitet simptoma primenom lekova iz grupe H1 i H2 antihistaminika, eventualno u kombinaciji sa takozvanim leukotrijenskim antagonistima - savetuje dr Olika Drobnjak Tomašek, načelnik Odeljenja alergologije i imunologije KBC „Bežanijska kosa“.

- Ali, pacijenti treba da znaju da je suštinska uloga lekova protiv alergije smanjenje intenziteta simptoma, a ne izlečenje. Odluku o tome kada treba uključiti terapiju, pa i onu preventivnu, treba prepustiti internisti - alergologu.

Više mere zaštite Osobe alergične na polen ambrozije, ali i druge polene, obavezno bi trebalo da se pridržavaju saveta koji će im olakšati tegobe:

da izbegavaju kontakt sa alergenom u periodima dana kada je njihova koncentracija u vazduhu najveća da ispiraju sluznice nosa i usta da se tuširaju, operu kosu i promene odeću posle boravka u prirodi tek poslednja mera je primena lekova protiv alergije, koje je alergolog preporučio.

Tegobe zbog alergije na polen ambrozije su veoma intenzivne, a dominiraju pojačana sekrecija iz nosa, konjunktivitis, koprivnjača, ali i napadi gušenja. Dr Drobnjak Tomašek savetuje da oni koji prepoznaju ove simptome, a nisu još bili kod alergologa, obavezno odu na pregled.

Pored lekova, postoji i daleko efikasnija terapija, alergen specifična hiposenzibilizacija, odnosno imunoterapija. Smatra se da ovaj vid terapije utiče na smanjenje stvaranja alergen specifičnih IgE antitela u krvi pacijenta, te se ovaj postupak može ubrojati u one koji leče uzroke a ne posledice.

- Već dugo sprovodimo tzv. oral svalou alergen specifičnu imunoterapiju na više vrsta alergena iz spoljne sredine - objašnjava dr Drobnjak Tomašek. - Među njima dominira alergen dve vrste ambrozija sa ovih prostora. Ova vrsta terapije se uzima po određenoj proceduri, u kapima je, i veoma dobro se podnosi.

Nažalost, ne ispunjavaju svi pacijenti uslove za ovaj vid terapije, dodaje naša sagovornica. Takođe, ni leto nije pravo vreme za početak imunološke terapije, jer je tada koncentracija alergena u vazduhu najveća. Najbolje vreme za imunoterapiju je kasna jesen i početak zime.

Koncentracija polena

Nema još značajnijeg porasta koncentracije polena ambrozije, ali je pravo vreme da se radi na njenom suzbijanju.

- Da bi se koliko-toliko izbegle najveće tegobe kod alergičnih osoba, sada je pravo vreme da se ambrozija uništi, pre nego što intenzivno počne da cveta - kaže Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine. - Veliki skok vrednosti koncentracija polena očekuje se u drugoj polovini avgusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.