Izbegnite letnju letargiju

Izvor: B92, 29.Jul.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegnite letnju letargiju

Vrelo leto je u punom zamahu, a većina ljudi se trudi da što je moguće duže ostane u klimatizovanim prostorijama i izbegne sunce. Kako onda sportisti na Olimpijskim igrama uspevaju da i u takvim vremenskim uslovima budu na vrhuncu svojih sposobnosti?

Tačno je da vrelina može da vas iscrpi i napravi lenjim za većinu aktivnosti koje ne smatrate obaveznim. Međutim, toj letargiji možete stati na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put i to veoma jednostavno.

Rešenje je u vežbanju, ali pažljivo kontrolisanom. Odaberite one aktivnosti koje će vas rashladiti – plivanje, vožnja biciklom kroz šumu ili vožnja kajaka.

Pijte rashlađene biljne čajeve, a ako ste u prilici, idite na akupunkturu koja bi trebalo da vrati ravnotežu vašem telu i nadomesti izgubljenu energiju. Nosite udobnu garderobu i izbegavajte alkohol. Umesto njega, pijte mnogo vode.

Ma koliko da vam je noću vruće, pokušajte da napravite rutinu, koja će vam noću doneti miran san. Recimo, istuširajte se i namažite aromatičnim uljem lavande koje opušta i omogućava vam da lakše utonete u san.

Evo još nekoliko saveta:

- Izbegavajte meso i dajte prednost ribi i povrću.

- Vežbajte samo u najhladnije doba dana.

- Spavajte u najhladnijoj prostoriji i sklonite se od televizora.

- Zamenite kafu i kofeinske napitke vodom.

- Nosite udobnu odeću od prirodnih materijala.

- Ne pretrpavajte se obavezama.

- U toku radnog vremena češće pravite pauze kako biste malo prošetali, barem po zatvorenoj prostoriji.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.