Zadovoljavajući rezultati rada sudova

Izvor: S media, 03.Sep.2010, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadovoljavajući rezultati rada sudova

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je danas da su rezultati rada sudstva u Srbiji za prvih šest meseci posle reforme zadovoljavajući, da sudsvo funkcioniše i da nije paralisano.

Pedstavljajući šestomesečni izveštaj o radu sudova u Srbiji, od 1. januara do 30. juna ove godine, Mesarovićeva je na konferenciji za novinare istakla dobre rezultate rada Apelacionog suda u Novom Sadu, privrednih sudova, sa Apelacionim privrednim sudom na čelu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao i Višeg suda u Beogradu.

Rezultati rada pokazuju da broj sudija, zasad, ne treba povećavati, već upućivati sudije iz neopterećenih sudova u druge, jer sve sudije u Srbiji i dalje nisu isto opterećene, a što je bio jedan od razloga za reformu pravosudja, navela je ona.

Zbog toga će V S S od predsednika sudova tražiti da rasporede sudije po materijama, jer se i na taj način može doći do ažurnijeg rada, napomenula je Mesarovićeva.

Reforma pravosudja nije bila samo personalna, već je obuhvatala i izmene zakona, navela je ona, ističući da sve sudije moraju da primene sve procesne mogućnosti da bi se jedno sudjenje održalo, što podrazumeva proveru nečije sposobnosti da prati sudjenje, pismeni dokaz advokata da ima sudjenje u nekon drugom sudu i drugo...

"Postupci moraju da se završavaju efikasno i brzo, ali brzina postupanja ne znači da treba da se radi na uštrb kvaliteta, jer refoma pravosudja ne podrazumeva samo brzo sudjenje", objasnila je Mesarovićeva.

Ona je gradjanima Srbije poručila da im V S S obećava da će ubuduće moći da prate gde im se nalaze predmeti, kada je zakazano sudjenje, pretres ili ročište, koji dokazi treba da se izvedu i da na vreme u zakonskom roku dobiju pismeni otpravak odluke suda.

"Očekujem od sudova striktno poštovanje zakonskih rokova i rešavanje predmeta brzo i efikasno i prioritetno postupanje u predmetima koji to zahtevaju i to od dana prijema inicijalnog akta u sud ili prijema žalbe", naglasila je predsednica V S S.

Napominjući da će V S S upućivanjem ili na neki drugi način rešiti problem prepterećenosti pojedinih sudija, pa tek na kraju eventualnim povećanjem broja sudija, Mesarovićeva je istakla da sudije u Srbiji "u principu nisu opterećene".

Ona je najavila da će po usvajanju Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti sudija, koji će uskoro biti donet, protiv sudija koje i dalje kasne sa izradom presuda biti pokrenuti disciplinski postupci.

Mesarovićeva je detaljno predstavila rezultate rada sudova, navodeći da su pojedinačni rezultati svakog sudije objavljeni na sajtu VS S, kako se ništa ne bi sakrilo.

Prema njenim recicma, 19 sudija Kasacionog suda, čijih je pet kolega upućeno na rad u druge sudove, a jedan na dužem bolovanju, za prvih šest meseci ispunilo je normu i radilo sa velikim naporom, tako da su rezultati njihovog rada zadovoljavajući.

Apelacioni sud u Novom Sadu je radio vrlo dobro, a više se očekivalo od Apelacinog suda u Beogradu, s obzirom na to da taj sud, prema njenim rečima, ima najveći broj kvalitetnih sudija sa dugogodišnjim iskustvom čiji su rezultati "samo na zadovoljavajućem nivou", rekla je ona.

Dodala je da Apelacioni sud u Nišu nema dobar rezultat u radu, ali da je, kao i Viši sud u Kragujevcu, iz meseca u mesec sve bolji.

Što se tiče viših sudova, beogradski - najveći sud u državi, je pokazao najbolje rezultate, a odmah iza njega je i kruševački sud, navela je Mesarovićeva, ističući da su radom i ažurnošću pozitivno iznenadili sudovi u Novom Pazaru i Kraljevu.

Najlošije rezultate ima Viši sud u Smederevu, i to u svim materijama, što, prema njenim rečima, pokazuje da nema dovoljnog angažovanja svih sudija.

Poredjenja radi, u Smederevu je rešeno 3,67 predmeta po sudiji dok je u beogradskom sudu taj broj 28,78.

Odmah iza Smedereva je i Viši sud u Šapcu, dok je sud u Negotinu ocenjen kao neopterećen, navela je Mesarovićeva.

Ona je istakla da će VS S prevashodno voditi računa o opterećenosti sudova i da će iznaći modele da se sudije koncentrišu na sudjenja, kao i da im se pomogne u pripremi predmeta i izradi odluka zapošljavanjem većeg broja saradnika i savetrnika.

Najviše slabosti u radu su pokazali osnovni sudovi, a posebno Prvi osnovni sud u Beogradu, u kojem je, kako je navela Mesarovićeva, neophodna intervencija VS S.

Rezultati rada Upravnog suda moraju biti bolji, istakla je ona, navodeći da su prekršajni sudovi koji su formirani 1. januara ove godine postigli dobre rezultate.

Ona očekuje da će sledeći izveštaj o radu biti bolji, ukazaujući da su sudije posle opšteg izbora promenile sredinu u kojoj rade, otišle u druge ili više sudove, zatim materiju u kojoj sude i dobile nove predmete sa kojima je trebalo vremena da se upoznaju.

"Ne može se očekivati, da se u prvih šest meseci, reše svi oni predmeti koji su trajali po Srbiji po 15 do 30 godina i to je objektivna činjenica", naglasila je Mesarovićeva.

Predsednica VS S je napomenula da je ukupan broj sudija u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbije 2.433 i broj upražnjenih sudiskih mesta koja će uskoro biti popunjena 154.

V S S je primio 670 žalbi neizabranih sudija, od kojih je sedam povuklo žalbe, tako da je trenutno 663, navela je Mesarovićeva i dodala da je u postupku po žalbama Ustavnom sudu do sada VS S poslao 190 pojedinačnih odluka od 21. juna, kao i podnosiocima žalbi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.