Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki pomor ribe u rekama Raška i Ibar, nadležni utvrđuju uzrok

Veća količina uginule ribe uočena je u rekama Raška i Ibar, a inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora.

Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je RTS.

Šef Ribočuvarske službe "Vidre" iz Kraljeva Slobodan Ilić, rekao je da su ribočuvari u sredu prvo primetili uginule sitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ribe na ušću Raške u Ibar.

"Daljom kontrolom primećeno je uginuće skobalja, mrene, klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Reč je o ozbiljnom zagađenju i velikoj količini ribe", naveo je Ilić.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uzorkovala vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz reke Raške.

ŠefICA odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić rekla je da će rezultati analiza ukazati na uzrok zagađenja.

"S obzirom na povećan vodostaj reke Raške usled padavina na području Novog Pazara i vodostaj reke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja", rekla je Pašajlićeva.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom Polju, odakle se Kraljevčani snabdevaju vodom.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.