Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Meštani Aleksinca blokirali seču drvoreda na šetalištu

Na šetalištu u centru Aleksinca počela je seča drvoreda zbog predstojeće obnove te centralne ulice, ali je grupa meštana iz protesta zbog uništavanja zdravih stabala blokirala radove.

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude posečeno 45 stabala lipe i kestena po kojima je šetalište bilo prepoznatljivo poslednjih pola veka.

Kako je agenciji Beta rekao Aleksinčanin Dušan Ostojić, radnici tamošnjeg javnog komunalnog preduzeća obustavili su seču pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se na šetalištu okupilo više desetina žitelja Aleksinca.

"Blokirali smo seču drvoreda nakon što su posekli pet stabala, ali pitanje je šta će biti narednih dana. Plašimo se da će narednih dana nastaviti ono što su započeli", rekao je Ostojić.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac, u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posađena stabla javora.

U opštini Aleksinac predstojeće radove pravdaju time da šetalište nije rekonstruisano poslednjih 50 godina, a da stabla lipe, osim što su alergen, oštećuju kanalizaciju i trotoare.

Prema njihovim najavama, u pešačkoj ulici biće postavljena nova kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgrađena fontana, a umesto asfalta biće postavljene granitne ploče. Rekonstrukcija će koštati oko 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministarstvo privrede, koje je i sprovelo javnu nabavku za radove.

Više od 600 stanovnika Aleksinca potpisalo je proteklih dana onlajn peticiju protiv seče stabala na šetalištu. Meštani su ogorčeni zbog seče drvoreda, o čemu svedoče i njihovi brojni komentari na društvenim mrežama u kojima navode da stabla nisu trula i da ne predstavljaju nikakvu opasnost za okruženje.

Za to vreme

Aleksinac

Danas! pic.twitter.com/RX6w39SojS

— ČOVEKNARODA HQIJ (@SlobaGeorgiev) May 5, 2019

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.