Izvor: Radio 021, 24.Jan.2021, 11:19

VIDEO: 11 kineskih rudara spaseno nakon 14 dana

Spasioci u Kini oslobodili su 11 rudara koji su bili zarobljeni 600 metara pod zemljom u rudniku zlata na severu Kine, javili su danas državni mediji.

Kineska televizija je prikazala snimak izvlačenja prvog rudara, kome su bile vezane oči kako bi se zaštitio od svetlosti. On je odmah je prebačen u bolnicu na lečenje, a njegovo stanje je opisano kao "izuzetno slabo", preneo je BBC.

U eksploziji koja se dogodila 10. januara u rudniku zlata u provinciji Šangdong zarobljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su 22 rudara. Jedan radnik je umro.

Spasioci su prethodno uspeli da uspostave kontakt sa rudarima i dostave im hranu.

Okno je 350 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada koji se proteže još 100 metara, a spasioci procenjuju da će biti potrebne još dve nedelje da dođu do preostalih zarobljenih rudara i prebace ih na sigurno, dok nastavljaju da buše dodatne šahtove za komunikaciju, ventilaciju i eventualno evakuaciju.

Pojedini rudari su iscrpljeni jer su pod zemljom od 10. januara kada je eksplozija srušila ulazni tunel u rudnik zlata.

Uprava rudnika je u pritvoru zbog toga što je čekala više od 24 sata da prijavi nesreću, čiji uzrok još nije saopšten.

Pojačan nadzor je poboljšao bezbednost u kineskoj rudarskoj industriji, koja je godišnje oduzimala 5.000 života. Ipak, nesreće se i dalje dešavaju, a samo prošle godine je u dva slučaja poginulo 39 rudara.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.