U Srbiji posao traži 550.000 ljudi

Izvor: B92, 28.Okt.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji posao traži 550.000 ljudi

Novi Sad -- U Srbiji, prema poslednjim podacima, ima 721.000 nezaposlenih osoba, a njih 550.000 aktivno traži posao, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

Direktor NSZ Dejan Jovanović kaže da će NSZ u narednom periodu formalno nezaposlene osobe pitati da li su na evidenciji zato što zaista žele da rade ili su tu iz nekih drugih razloga.

"Mi prema njima nećemo ići bilo kakvim sankcijama, već nam je taj podatak važan kako bismo kapacitete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države usmerili na one koji nemaju posao", rekao je Jovanović.

Dodao je da jedan od problema Srbije predstavlja postojanje sivog i crnog tržišta rada i sasvim je sigurno da bi država trebala da se više posveti tom problemu, kako bi se dobila jasnija slika o tržištu rada.

Jovanović je kazao i da će mere aktivne politike zapošljavanja u narednoj godini biti slične kao u 2010, a određenih promena biće u visini ukupnog budžeta, ali i njegovoj strukturi.

"Siguran sam da nam je potrebno više para za aktivne mere zapošljavanja u Srbiji i po izradi nacrta budžeta vrlo brzo ćemo znati sa kojim ćemo sredstvima raspolagati u narednom periodu", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je u ovoj godini 3,7 milijardi dinara iz budžeta Ministarstva ekonomije usmereno na aktivne mere zapošljavanja, ali da u ovom trenutku ne može da licitira sa iznosom sredstava za narednoj godini.

Jovanović je govorio i o pasivnim merama NSZ-a prema nezaposlenim osobama i isatkao da je važno da više nema kašnjenja u isplatama mesečnim nadoknadama, jer su na početku godine kašnjenja bila od oko pet meseci.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.