Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu svi fakulteti u štrajku

Novi Sad -- Pregovori predstavnika sindikata univerziteta Srbije i ministra finansija Božidara Đelića završeni su u ponedeljak kasno uveče. Kako nezvanično saznajemo, u razgovorima je postignut dogovor o skoro svim zahtevima sindikalaca. Detalji će biti utvrđeni u utorak kada će se nastaviti pregovori sindikata Univerziteta i predstavnika republičke Vlade.

Sa zahtevom za povećanje zarada - u štrajku su i pojedini fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikata Univerziteta u Beogradu Vojkan Jovanović rekao je za Radio B92 da je Vladina ponuda za povećanje plata od 15 odsto neprihvatljiva za sindikat. Pojedini fakulteti u Beogradu do konačnog dogovora neće organizovati nastavu, već samo ispite u oktobarskom roku.

Kako javlja dopisnik Radija B92 iz Novog Sada Miroslav Zadrepko, u Novom Sadu štrajkuje sedam od ukupno 15 fakulteta, koliko ih ima na Univerzitetu. Međutim, kako je za Radio B92 rekla rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković, postoji mogućnost da još dva fakulteta u Novom Sadu u toku dana odustanu od štrajka. "Oni se plaše da će se produžavanje neizvođenja nastave loše odraditi na obavezu, koju imamo svi, da se određeni broj časova održi u semestru", rekla je ona.

Da podsetimo, fakulteti u Srbiji stupili su u štrajk jer traže povećanje svojih zarada za 25 odsto. Vlada Srbije je, kaže rektorka Stanković, ponudila povećanje zarada od 15 odsto, ali i određena podsticajna sredstva za iduću godinu, o čemu bi trebalo da se razgovara na sastanku u ponedeljak uveče predstavnika fakulteta i vlasti. "Razgovaraćemo o tome kako se u najkraćem roku u idućoj godini može prevazići ta drastična razlika između plata, pre svega administrativnog osoblja, ali i asistenata, kao najslabije plaćenog dela nastavničkog kadra", rekla je Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.