Tirk i Tadić za novi nivo odnosa

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Jun.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk i Tadić za novi nivo odnosa

Novi Sad, Ljubljana -- Predsednici Slovenije i Srbije, Danilo Tirk i Boris Tadić, konstatovali su u Novom Sadu da je došlo vreme da se odnosi između dve zemlje dignu na novi nivo.

U tom kontekstu najavljeno je da će predsednik Tadić zvanično posetiti Sloveniju. U današnjem saopštenju iz kancelarije slovenačkog predsednika navodi se da su Tadić i Tirk u "dužem i srdačnom razgovoru" na Samitu centralnoevropskih država u Novom Sadu razgovarali o saradnji između dve države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "posebno pohvalili uspešan razvoj privrednih odnosa".

Tadićeva poseta Sloveniji imala bi naglašen privredni sadržaj, dodaje se u saopštenju.

Predsednici su u razgovoru "naglasili značaj vizne liberalizacije za približavanje Srbije Evropskoj uniji, a predsednik Srbije je zahvalio predsedniku Tirku za pomoć koju joj Slovenija pruža u tom pogledu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predsednici razgovarali i o saradnji država u oblasti kulture, o pitanju nasledstva bivše Jugoslavije, kao i o stavovima Srbije u pogledu Kosova.

Poslednji dan Samita u Novom Sadu lideri srednje Evrope inače su posvetili bilateralnim susretima.

Predsednik Srbije se, inače juče po podne, posle plenarne sednice skupa nazvanog "3 E - ekonomija, energija i evropske integracije", odvojeno sastao s predsednicima Bugarske Georgi Prvanovim, Poljske Lehom Kačinjskim, Slovenije Danilom Tirkom i Austrije Hajncom Fišerom.

Tadić je razgovarao i s predsednikom Ukrajine Viktorom Juščenkom, a u četvrtak s kolegama iz Makedonije, Hrvatske i Italije - Đorđem Ivanovom, Stjepanom Mesićem i Đorđom Napolitanom.

Zbog samita juče je saobraćaj u Novom Sadu više puta bio potpuno obustavljen.

Tadić-Radmanović o CEFTA

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocenili su danas da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je donet u BiH "zahteva analizu i otvorene razgovore".

Tadić je nakon sastanka sa Radmanovićem u Novom Sadu rekao da je Srbija dobar sused i neće učiniti neprincipijelan korak,

i da bi o tom pitanju trebalo pronaći rešenje u okviru zemalja potpisnica CEFTA sporazuma.

"Srbija želi da bude najbolji sused BiH i neće činiti recipročan korak. Mi smo danas otvorili to pitanje i želimo da potražimo rešenje, a to podrazumeva poštovanje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini koji podrazumeva konkurenciju", rekao je Tadić i dodao da

će to pitanje biti analizirano u narednom periodu.

Radmanović je rekao da se ni u Federaciji BiH ne slažu svi oko spornog zakona i da rešenje nikako ne bi smelo da bude izlazak BiH iz CEFTA.

"Siguran sam i da oni koji su digli ruke za ovaj zakon ne misle da ga je trebalo usvojiti. Moraćemo sa susedima otvoreno razgovarati da bismo došli do najkvalitetnijih rešenja", rekao je Radmanović.

Prema njegovim rečima, sporni zakon je na neki način recipročan, iako BiH to teško može dokazati, jer su se prema proizvodima iz BiH

u susedstvu radile slične stvari bez zakona, ali usvajanje zakona svakako nije opravdanje za to.

Predsednici posetili Krušedol i Sremske Karlovce

Drugog dana samita centralne Evrope, koji se danas završio u Novom Sadu, predsednici Češke, Makedonije, Slovačke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, posetili su, sa domaćinom samita predsednikom Borisom Tadićem, fruškogorski manistir Krušedol i Sremske Karlovce.

Učesnici samita su obišli Kapelu mira iznad Sremskih Karlovaca, koja je podignuta 1817. godine na mestu na kome je 26. januara 1699. godine potpisan Karlovački mir, između Otomanske imperije, s jedne, i Austrije i njenih saveznika, s druge strane.

Predsednici su u Sremskim Karlovcima obišli i zgradu Magistrata, kao i Karlovačku gimnaziju, prvu obrazovnu instituciju te vrste u Srba, koja je osnovana 1791. godine, a njeni đaci su bili mnoge značajne ličnosti srpske istorije.

U Karlovačkoj gimnaziji se nalazi i najstarija školska biblioteka u Srbiji sa fondom oko 18.000 knjiga.

Učesnici 16. samita predsednika država centralne Evrope prošetali su se sinoć najužim centrom grada.

U društvu predsednika predsednika Srbije Borisa Tadića, pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića i gradonačelnika Igora Pavličića, bili su predsednik Češke Vaclav Klaus, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i drugi visoki gosti.

Tadić se, najpre, u Dunavskoj ulici zaustavio kraj štanda "Egzita", gde ga je pozdravio generalni menadžer tog festivala Bojan Bošković, a potom su se gosti Novog Sada uputili ka Zmaj Jovinoj ulici, gde su dočekani burnim aplauzom građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.