Sutra počinje 61. Sajam knjiga u Beogradu

Izvor: Radio 021, 22.Okt.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje 61. Sajam knjiga u Beogradu

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, počinje sutra i do 30. oktobra, pod sloganom "Knjige u ruke", okupiće više od 450 direktnih izdavača.

Ovogodišnja zemlja počasni gost je Iran, koja će u centralnom delu hale 2a predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, ali i savremenu književnost i nove naslove prevedene na srpski jezik. Fokus >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će biti i na dijalogu srpskih i iranskih pisaca, a u Beograd, kako su najavili predstavnici Iranskog kulturnog centra, dolazi grupa od 15-ak izdavača, sedam pisaca i 10 ilustratora.

Pisci u fokusu biće Zahar Prilepin (Rusija) i Erlend Lu (Norveška), a sa svojim srpskim čitaocima družiće se i Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin.

Tribinski program Sajma biće posvećen 400. godišnjici od smrti Šekspira i Servantesa, 120. godišnjici pojave romana "Hajduk Stanko", veku od smrti Petra Kočića pa sve do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca, srpskom romanu u domaćem filmu, prevođenju južnoslovenskih književnosti i novim srpskim pesnikinjama.

Novi program "Arena od reči" biće usmeren na teme od značaja za knjigu i kulturu danas - "Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme", "Čije je naše nasleđe", "Između nacionalne i kolonijalne kulture".

Najavljeni su i razgovori sa poznatima iz različitih profesija o iskustvu čitanja, zatim serija dijaloga sa savremenim domaćim piscima o njihovim novim naslovima i predstavljanje neprofitnih izdavačkih produkcija u Srbiji u okruženju.

Školski dan je u četvrtak, 27. oktobra, porodični dani su 24. i 25. oktobar kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 600 dinara poseti manifestaciju.

Od 26. do 30. oktobra uporedo će biti održan Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod motom "Obrazovana Srbija - uspešna Srbija", kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Poslednjeg dana Sajma biće izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadorima Nemačke, Austrije i Švajcarske koji će sledeće godine predstaviti književnost na nemačkom jeziku kao počasnog gosta 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.