Izvor: Radio 021, 27.Okt.2020, 20:46

Srbija će izručiti jednu osobu SAD zbog postupka o internet prevari

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je 20. oktobra donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama A.S. zbog vođenja postupka u Okružnom sudu u Severnom okrugu u Teksasu u vezi sa navodnom internet prevarom.

U saopštenju suda se podseća da je 30. septembra sudija za prethodni postupak Višeg suda saslušao, između ostalih lica čije se izručenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << traži i A.S, koji je, kako se navodi, u prisustvu izabranih branilaca izjavio da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

Podsetimo, pred Višim sudom u Beogradu u saslušani su IT-jevci iz Niša, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog internet prevare, zavere zbog pranja novca i formiranja lažnih investicionih fondova, pri čemu su američki investitori navodno oštećeni za oko 70 miliona dolara. Jedanaestoro ljudi sa prebivalištem u Nišu, uglavnom državljana Srbije i sa dvojnim državljanstvima, u pritvoru je od 24. jula.

U saopštenju o ovoj odluci stoji da je zamenik tužioca za organizovani kriminal naveo da smatra da su ispunjene procesne pretpostavke za izručenje, odnosno za udovoljavanje zamolnici i da je zahtev sa prilozima koji su dostavljeni uz zahtev SAD za izručenje naših državljana u potpunosti u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i sa odredbama bilateralnog Ugovora koji Srbija ima sa SAD u pogledu izručenja lica okrivljenih u jednoj od ovih država.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal je našlo da su ispunjeni uslovi za izručenje lica A.S, koji je državljanin Republike Srbije, s obzirom na to da je odredbom člana 3 Ugovora o izručenju zaključenog između Republike Srbije i SAD propisano da izručenje neće biti odbijeno na osnovu državljanstva lica čije se izručenje traži, zatim da se izručenje dozvoljava za krivično gonjenje zbog krivičnih dela za koje je kako prema pravu države molilje, tako i pravu zamoljene države, propisana kazna zatvora duže od jedne godine, kao i da je molba potkrepljena prilozima propisanim odredbom člana 8 Ugovora o izručenju, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.