Preminuo iranski reditelj Abas Kijarostami

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2016, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo iranski reditelj Abas Kijarostami

Čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami je preminuo danas u 77. godini.

Abas Kijarostami je bio iranski filmski režiser, scenarista, producent, slikar, fotograf i pesnik. U kinematografiji je aktivan od 1970. i učestvovao je u više od 55 filmova, uključujući kratkometražne i dokumentarne filmove.

Njegovi prvi dugometražni filmovi bili su “Iskustvo” i “Putnik”, a međunarodnu afirmaciju stekao je tzv. Kokerskom trilogijom (“Gde je kuća mog prijatelja?”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << “Život i ništa više” i “Kroz stabla maslina”), “Krupnim planom” i “Ukus trešanja”.

Od 2000-ih je snimao filmove i van Irana. Kijarostami spada među režisere Iranskog novog talasa, filmskog pokreta nastalog kasnih 1960-ih.

Filozofiska crta njegovog opusa naročito je izražena u filmu “Vetar će nas odneti” o junaku koji traga za smrću, a pronalazi život. Za ovaj film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji.

Jedan od najpoznatijih Kijarostamijevih filmova svakako je “Ukus trešanja” za koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu.

Bio je gost festivala Kustendorf 2011. godine. Kijorastami je preminuo u Parizu, nakon borbe sa rakom.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Preminuo čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami

Izvor: N1 televizija, 05.Jul.2016, 09:31

Jedan od najvećih reditelja na svetu, Iranac Abas Kijarostami, preminuo je u Francuskoj od raka u 76. godini, izvestili su u ponedeljak iranski mediji...Kijarostami, koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu 1997. za "Ukus trešanja", otputovao je iz Teherana prošlog nedelja na lečenje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.