Preminuo čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami

Izvor: N1 televizija, 05.Jul.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo čuveni iranski reditelj Abas Kijarostami

Jedan od najvećih reditelja na svetu, Iranac Abas Kijarostami, preminuo je u Francuskoj od raka u 76. godini, izvestili su u ponedeljak iranski mediji.

Kijarostami, koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu 1997. za "Ukus trešanja", otputovao je iz Teherana prošlog nedelja na lečenje u Francusku, objavila je novinska agencija Isna dodajući da je njegovu smrt potvrdila Kuća filma u Iranu.

"Abas nije samo najveći iranski reditelj, Roselini Teherana, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nego i nadahnuti snimatelj. On je bio umetnost sama", napisao je na Tviteru nekadašnji predsednik kanskog festivala Francuz Žil Žakob.

Na Tviteru su povodom njegove smrt brojni obožavaoci citirali rečenicu francuskog redatelja Žan Luk Godara: "Film počinje s Grifitom, a završava s Kijarostamijem".

Nagrada u Kanu za "Ukus trešanja”, o želji za životom i krhkosti 50-godišnjeg muškarca, doneće mu nevolje u Iranu jer će mu francuska glumica Katrin Denev pri dodeli nagrade dati poljubac što izaziva ljutnju konzervativaca.

Kijarostami je rođen u Teheranu 1940. u skromnoj porodici i postaje jedan od najpoznatijih imena iranskog filma šezdesetih godina.

Nagrade na najvećim svetskim festivalima donele su mu ugled od Evrope do SAD i Japana.

Uz francusku Zlatnu palmu osvojio je Srebrnog medveda na venecijanskoj Mostri 1999. za film "Vetar će nas odneti", o dostojanstvu rada i jednakosti muškarca i žene.

Osvojio je ukupno 34 nagrade a, uz pomenute, poznat je po filmovima "Putne karte" iz 2005, "Svakome njegov film" (2007), "Shirin" (2008), "Proverena kopija" (2010) i "Kao neko zaljubljen" (2012).

Ostao je u svojoj zemlji nakon islamske revolucije 1979. i nastavio da radi s filmskim radnicima u svetu.

Iranska službena agencija IRNA objavila je da će njegovi posmrtni ostaci biti vraćeni u Iran, gde će biti sahranjeni.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.