Izvor: Radio 021, 14.Nov.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula čuvena teatrološkinja Mani Gotovac

Mani Gotovac, poznata hrvatska teatrološkinja, pozorišna kritičarka i spisateljica preminula je posle teške bolesti, na svoj 80. rođendan.

Mani Gotovac rođena je 12. novembra 1939. godine u Splitu, u kome je završila osnovnu školu i klasičnu gimnaziju.

U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i teatrologiju. U studentskim danima bavila se novinarstvom, a pozorišne kritike kasnije je objavljivala u brojnim časopisima i nedeljnicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Bila je i predsednica Društva kritičara i teatrologa Hrvatske, članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala. Simbolično, njena poslednja knjiga nosi naziv "Rastanci".

Između ostalog, Mani Gotovac je tokom karijere bila i glavna urednica časopisa "Prolog", rukovodila je zagrebačkim pozorištem ITD, splitskim HNK-a, kao i festivalom "Splitsko ljeta", riječkom HNK-a. Objavila je knjige "Tako prolazi Glorija" i "Dubrovačke mišolovke", autobiografske romane "Fališ mi", "Ma koji život, ma koji teatar" i "Snebivaš me".

Dobitnica je brojnih pozorišnih nagrada. Bila je članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.