Počelo polaganje testova iz matematike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2009, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo polaganje testova iz matematike

NOVI SAD - Kvalifikacioni ispit za upis u srednje stručne škole i gimnazije nastavljen je danas proverom znanja iz matematike, a đaci su test polagali od 10 do 12 časova u matičnim osnovnim školama.

Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je od pet kombinacija testova iz matematike, izvukao kombinaciju pitanja pod rednim brojem dva.

Zadovoljstvo brojem učenika na testu

Obradović je broj izvučene kombinacije objavio deset minuta pre početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polaganja ispita - u 9.50 što je preneo na RTV programu RTS.

On je učenicima poželeo uspeh i podsetio da u srednjim školama ima više mesta za upis nego kandidata. Obradović je izrazio zadovoljstvo brojem učenika koji su došli na jučerašnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i najavio za sutra preliminarne rezultate testova.

"Test iz matematike ima 17 zadataka i rešenja će biti objavljena danas na sajtu ministarstva i RTS-a", dodao je ministar.

Za rešavanje zadataka predviđena su dva sata, a nije dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona i digitrona, a pored grafitne i hemijske olovke mogu da se koriste lenjir, šestar, gumica i trougao.

Konačni rezultati biće objavljeni 29. juna.

Upis učenika 8. i 9. jula

Đaci će liste želja sa odabranim srednjim školama i obrazovnim profilima predavati 29. i 30. juna. Posle raspoređivanja đaka po srednjim školama, na osnovu liste želja i postignutih bodova, upis učenika predviđen je za 8. i 9. jul, a 10. jula počinje drugi upisni krug za preostala mesta u srednjim školama.

Učenici koji žele da upišu neki od trogodišnjih smerova ne polažu kvalifikacione ispite, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osnovnu školu ove godine završilo je 80.500 đaka, a u srednjim školama ima 88.799 mesta, od čega 19.140 u beogradskim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.