Matematika zadala muku  malim maturantima

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Jun.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matematika zadala muku malim maturantima

Test iz matematike budućim srednjoškolcima zadao je malo više muke od srpskog jezika. Za razliku od ponedeljka kad su đaci već posle sat vremena rada počeli da izlaze iz učionica, juče su samo retki napustili klupe pre 12 časova. Ispit je počeo tačno u 10 časova, pošto je ministar prosvete Žarko Obradović izvukao kombinaciju broj dva.

Mali maturanti su imali 120 minuta da reše 17 zadataka, ali mnogi su se požalili da im je trebalo malo više vremena, jer su imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dosta da računaju. Iako test nije bio previše težak, zahtevao je maksimalnu koncentraciju.

- Trebalo je mnogo da se računa, ne znam šta kažu drugi, ali meni je matematika bila teža od srpskog jezika. Nije bilo preteško, ali nije bilo ni lako. Imalo je mnogo da se računa, ali najteža mi je bila geometrija. Sve sam uradio, ali za jedan zadatak nisam siguran. Mislim da sam u brzini pogrešno postavio proporciju - priča Novak Mrvić, učenik Osnovne škole „Starina Novak” u Beogradu.

Da je test iz matematike bio za nijansu teži od srpskog, složili su se i nastavnici, kojima su zadaci iz geometrije delovali najozbiljnije. Iako su sve to vežbali na časovima i pripremnoj nastavi, ova oblast zahteva dobru koncentraciju koja đacima zbog treme može da nedostaje.

- Za srpski jezik su deca bila uplašenija, ali je i za matematiku trema bila

POGLEDAJTE REŠENJA TESTA

prisutna. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu, čula sam da nije bilo ni prepisivanja jer su dežurni nastavnici bili strogi. Sad očekujem rezultate, a ako budu bili kao oni sa srpskog jezika, biću prezadovoljna - kaže za „Blic” Milica Mirić, direktorka Osnovne škole „Veselin Masleša”.

Ni juče đaci nisu smeli u učionicu da unesu mobilne telefone, a zabranjeno im je bilo i korišćenje digitrona. Budući srednjoškolci mogli su osim olovke i hemijske da unesu još lenjire i šestar. Prepisivanja je bilo, ali mnogo manje nego na testu iz srpskog jezika, jer su nastavnici bili daleko stroži.

Nezvanični rezultati mogu se očekivati već sutra, a konačna rang-lista biće objavljena u ponedeljak, kada će đaci popunjavati i liste želja. Upis u srednje škole planiran je 9. i 10. jula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.