Osuđeni zbog šverca 6.600 mrtvih ajkula

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni zbog šverca 6.600 mrtvih ajkula

Sud u Ekvadoru osudio je na zatvorske kazne 20 kineskih ribara koji su sredinom avgusta u brodu presretnutom u arhipelagu Galapagosa ilegalno prevozili 6.600 ajkula, među kojima je bilo i nekoliko vrsta na ivici istrebljenja, saopštili su iz Nacionalnog parka Galapagos koji je pod zaštitom UNESCO.

U potpalublju broda "Fu Yuan Yu Leng 999", koji je plovio pod kineskom zastavom, otkriveno je oko 300 tona ugroženih ajkula, među kojima i vrste poput čekićara i ajkule lisice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Brod dugačak 98 metara presretnut je 13. avgusta blizu ostrva San Kristobala, dok je ilegalno plovio vodama arhipelaga Galapagos.

U skladu sa sudskom odlukom članovi posade u zatvoru će provesti između godinu i četiri godine, a moraju da plate i kaznu u iznosu od 5,9 miliona američkih dolara. Tela uginulih životinja biće bačena u more.

Ekvadorsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je zvaničnu protestnu notu Kini zbog plovidbe kineskih brodova blizu Galapagosa. Kineski ambasador Vang Julin ranije je rekao da će njegova zemlja preduzeti sve potrebne mere kako bi se "stalo na kraj ilegalnoj praksi" lova ribe u području nacionalnog parka u kojemu živi retka i zaštićena flora i fauna.

Ubistvo ajkula zbog peraja

Konzumiranje jela od peraja ajkule u Kini je pitanje prestiža, a gurmani ovo jelo smatraju poslasticom. Od njih se najčešće priprema supa. U restoranima širom Kine poslužuju ih na tradicionalnim banketima, uprkos tome što je još 2014. predsednik Si Đinping najavio oštrije mere kada je u pitanju njihovo konzumiranje na zvaničnim događajima.

Supa od ajkule je drevna tradicija u Kini, ali ove ribe nisu bile toliko masovno lovljene u prošlosti. Tek je ekonomski rast u najmnogoljudnijoj zemlji omogućio širokom krugu ljudi dovoljno visok standard da mogu da priušte ovu skupu namirnicu. Kilogram peraja košta između 600 i 700 dolara, dok je meso manje cenjeno.

Masovno ubijanje i izlov remeti ekološku ravnotežu u morima. Ajkula se sporo razmnožava i sporo polno sazreva, pa prirodnim prirastom ne uspeva da nadoknadi gubitke izazvane prekomernim izlovom.

Ekosistem mora zavisi od ajkula radi kontrole broja drugih morskih životinja, kao i radi uklanjanja bolesnih i povređenih jedinki. Bez ajkula, od najmanjih vrsta do velike bele ajkule, ugrožen je čitav prehrambeni lanac mora i okeana.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.