Novac od kokaina prali kupovinom zemlje

Izvor: Politika, 08.Feb.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac od kokaina prali kupovinom zemlje

Hapšenjem advokata Srbija udarila na imovinu Darka i Duška Šarića za koje se pretpostavlja da su postali vodeći „latifundisti” na ovim prostorima

Vlasti Srbije juče su udarile na kapital Darka Šarića, glavnog osumnjičenog za šverc 2,1 tone kokaina zaplenjenog u Urugvaju. Prvi korak u oduzimanju imovine vredne više od sto miliona evra napravljen je hapšenjem advokata Radovana Štrpca, njegove supruge Dubravke i izvesnog Stevice Kostića iz Novog Sada. Njih troje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su zapravo osumnjičeni da su novac stečen kriminalnim aktivnostima Šarićeve grupe investirali u preduzeća u Vojvodini. Radovan Štrbac je branilac Darka Šarića i kao njegov zastupnik prisustvovao je pretresu Šarićeve vile na Tatarskom brdu.

U okviru istrage juče je priveden i poznati biznismen Mile Jerković, ali je on posle saslušanja pušten na slobodu, jer je pristao da svedoči o kontaktima sa Darkom Šarićem.

Kako je finansijska istraga dosad utvrdila, Darko Šarić postao je prethodnih godina vlasnik nekoliko hiljada hektara oranica u Vojvodini. Zemljište vredno milione evra „pljevaljski don” kupio je od Mileta Jerkovića, zvanično trećeg agrarnog veleposednika u Vojvodini. Naše vlasti sada veruju da je mesto „trećeg latifundiste” zauzeo Šarić, jer je osim od Jerkovića, zemlju kupovao i od drugih zemljoposednika. Pregovore o kupovini Jerkovićevih oranica, za Šarića je vodio sada uhapšeni novosadski advokat Radovan Štrbac.

Jerković je, inače, od 2006. do 2008. godine kupio poljoprivredna preduzeća „Bačka” – Sivac, „Poljoprivreda” – Senta, „Mladi borac” – Senta, „Aleksa Šantić”, „Jedinstvo” – Gajdobra, „Mala Bosna” – Gajdobra, „Graničar” – Gakovo. Interesantno je da je većinu ovih gazdinstava Jerković izgubio zbog neizmirenih obaveza, a akcije ovih preduzeća zatim su date na prodaju preko beogradske berze. Prema podacima Agencije za privredne registre, firma „Jedinstvo”, koju je Jerković izgubio, trenutno se vodi kao otvoreno akcionarsko društvo sa novčanim kapitalom od 4.850.838 evra i nenovčanim od 284.531 evra. Kao v. d. direktora upisan je Duško Raković, a kao prokurista Radovan Štrbac.

Sumnja se da su većinu ovih preduzeća pod svoju kontrolu stavila braća Šarić. Posebno se sumnja da su Šarići preuzeli imovinu Poljoprivrednog dobra „Bačka” iz Sivca. Jerković je ovu firmu, koja poseduje 5.000 hektara zemlje, svojevremeno platio više od milijardu dinara.

Istovremeno postoje podaci da je Šarić isplaćivao Jerkovića isključivo u gotovini i to u vili na Tatarskom brdu u Novom Sadu. U tu vilu Jerković je uvek odlazio isključivo na telefonski poziv advokata Radovana Štrpca.

Naši sagovornici tvrde da će sva imovina za koju se dokaže da je Šarićeva, u Srbiji i inostranstvu, biti zaplenjena po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Jerković je, inače, po podacima novosadske kancelarije za privatizaciju, kupovinom 23 firme od kraja 2006. do početka 2008. zagospodario nad 16.000 hektara oranica, a sam je u međuvremenu prodao šest preduzeća. Zbog neisplaćenih rata, osam preduzeća mu je oduzeto, a pet je u fazi oduzimanja. Osim po kupovini preduzeća, Jerković je poznat i po aferi šverca cigareta preko Batrovaca, za koji je prošle godine osuđen na sedam godina zatvora.

Jerković je pre nekoliko dana priznao da ga je sa Šarićima upoznao uhapšeni advokat Radovan Štrbac.

– Kada sam upoznao Štrpca upoznao sam i Šarića. Ja Šarića poznajem oko dve godine i stupio sam u kontakt i bio u dobrim odnosima sa njima – rekao je tada Jerković.

Iako je priznao da je sa Šarićem u dobrim odnosima, Jerković se ograđuje od poslovne saradnje sa njim i pored toga što policijska istraga dolazi do sasvim drugačijih podataka.

– Nije me interesovalo odakle taj novac, meni je drago kad neko ima novac. Međutim, igrom slučaja, ništa baš nisam radio sa gospodinom Šarićem – tvrdi Jerković.

Dušan Telesković

[objavljeno: 09/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.