Namirnice koje pojačavaju simptome prehlade

Izvor: Radio 021, 04.Jan.2017, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje pojačavaju simptome prehlade

Postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno da pojačaju simptome.

Neke od tih namirnica koristimo svakodnevno, a da nismo ni svesni da nam otežavaju borbu protiv prehlade.

Kupovni voćni sokovi

Ceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu veoma potrebni, ali to ne vredi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stanice i 'krade' vitamine iz tela, te samim tim oslabljuje imunitet.

Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a još štetnija je za telo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive, zbog čega mogu značajno da poremete varenje, koje tokom bolesti svakako ne radi punom snagom.

Kafa

Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može da izazove dehidraciju već oslabljenog organizma.

Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu da iziritiraju već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju kiselo povrće, citrusi, posebno narandža, te paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte sa toplim napitkom i medom.

Alkohol

Baš kao i kafa, alkohol "tera" tečnosti iz tela te samim tim može da prouzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku bi trebalo da izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalja.

Autor: Zadovoljna.hr

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.