NBS: Građani Srbije ne mogu otvarati devizne štedne račune u inostranstvu

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Građani Srbije ne mogu otvarati devizne štedne račune u inostranstvu

Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je da "gradjani Srbije ne mogu da otvore devizne štedne račune u inostranstvu i da su stoga neosnovana pisanja pojedinih medija o tome da bi štednja stanovništva zbog viših kamata i boljeg poreskog tretmana mogla da se "preseli" iz Srbije u druge zemlje".

"Mogućnost 'preseljenja' štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke u tom pravcu predstavljale bi pozivanje na kršenje zakona", navodi se u saopštenju.

Centralna banka je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podsetila da kamatne stope na dinarsku štednju u Srbiji trenutno iznose oko tri odsto do 4,5 odsto na štednju oročenu do godinu dana, što je relativno atraktivnije u odnosu na štednju u zemljama u okruženju, a da se pri tom prihod na kamatu od dinarske štednje ne oporezuje.

"Kada se porede kamatne stope na deviznu štednju, potrebno je imati u vidu i činjenicu da je u medjunarodnom okruženju došlo do značajnijeg pada kamatnih stopa, te da visinu kamatnih stopa banaka uvećavaju i odredjene riziko premije (rejting banke i zemlje u kojoj posluje)", navela je NBS.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Srbiji isplativija štednja u RSD, nego u regionu

Izvor: B92, 08.Nov.2016

Beograd -- Narodna banka Srbije je saopštila da fizička lica ne mogu otvarati devizne račune u inostranstvu po osnovu štednje...Oni su objasnili da nije dozvoljeno zakonom o deviznom poslovanju, kao ni podzakonskim propisima...Mogućnost "preseljenja" štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.