NASTAVLJAJU SE INVESTICIJE U VOJVODINI

Izvor: Kurir, 23.Dec.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJAJU SE INVESTICIJE U VOJVODINI

NOVI SAD - Budžet Vojvodine za 2011. godinu je razvojni i omogućiće nastavak svih započetih kapitalnih investicija u Pokrajini, i početak novih, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Pajtić je, uoči sednice Skupštine Vojvodine, rekao da će iz budžeta biti izdvojeno 9,3 milijardi dinara za Fond za kapitalna ulaganja a sredstva će biti iskorišćena za nastavak započetih i početak novih investicija, kao što je izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"Drugi prioritet predloženog budžeta je zapošljavanje i mi smo za te namene opredelili 1,3 milijarde dinara", rekao je Pajtić i dodao da će za infrastrukturne i projekte zapošljavanja u 2011. godini biti na raspolaganju i znatna sredstva Razvojne banke Vojvodine.

Kao izuzetno značajna predsednik Vlade Vojvodine je označio i transferna sredstva iz Republike u visini šest milijardi dinara koja će biti iskorišćena za građevinske projekte. Pajtić je kazao da je u 2011. preostalo da se sa Republike na Pokrajinu prenese još nekoliko sitnih nadležnosti, a najveća pažnja biće usmerena na donošenje Zakona o javnoj svojini koji je izuzetno važan za dalji razvoj lokalnih samouprava.

Poslanici Skupštine Vojvodine danas raspravljaju o predlogu budžeta Vojvodine za 2011. godinu koji iznosi 60,7 milijardi dinara i na nivou je ovogodišnjeg. Ukupan fiskalni deficit je 2,63 milijarde dinara a Vlada Vojvodine planira da manjak novca obezbedi iz prenetih neutrošenih sredstava iz prethodnih godina u iznosu od 1,63 milijarde i iz primanja od prodaje kapitala preduzeća iz Vojvodine u iznosu od milijardu dinara.

U strukturi rashoda pokrajinskog budžeta i dalje visoko učešće imaju transferna sredstva. Za finansiranje zaposlenih u obrazovanju planirano je 26,25 milijardi dinara a za transfere lokalnim samoupravama 7,3 milijarde. Vlada Vojvodine je predložila da za investicione aktivnosti preko Fonda za kapitalna ulaganja izdvoji 9,3 milijardi dinara a za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja 400 miliona.

Predloženo je da se za kreditne i garantne linije poljoprivredi i privredi, preko Fonda za razvoj, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda izdvoje 1,3 milijarde dinara. Pored opozicije, i poslanici Ujedinjenih regiona Srbije (URS) najavili su da neće podržati predlog budžeta, jer su sredstva namenjena sekretarijatima koje vodi G17 plus znatno umanjena u odnosu na tražena.

Sekretarijatu za lokalnu samoupravu je od planiranih 160 miliona dinara odobreno 40 a Sekretarijatu za međuregionalnu saradnju je umesto 64 miliona dodeljeno 29 miliona.

"To je prvi put da politiku tumačimo na osnovu drugačijih prioriteta. Očekujem da u narednom periodu te razlike otklonimo", rekao je novinarima sekretar za lokalnu samoupravu Tihomir Stantić.

Komentarišući najavu poslaničkog kluba URS da neće podržati budžet, Pajtić je naveo da su svi pomalo nezadovoljni budžetom jer su urađene velike uštede na uštrb svih sekretarijata, a za potez koalicionih partnera je rekao da je "burica u čaši vode na koju ne obraća pažnju".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.