Izvor: Radio 021, 18.Mar.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodne federacije novinara osudile upad u RTS

Upad demonstranata i dela opozicije u zgradu Javnog servisa tokom protesta osudile su Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ).

U saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodne federacije novinara navodi se da je "grupa od oko 100 antivladinih demonstranata upala u zgradu RTS-a u subotu zahtevajući uživo uključenje u program".

Podsećaju da su demonstranti, koji su želeli da se njihovi stavovi protiv predsednika Aleksandra Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čuju u živom programu, potisnuti iz zgrade RTS-a nakon intervencije policije.

"Bio je to prvi put posle 20 godina da su demonstranti napali sedište srpskog Javnog servisa. Prema navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), demonstranti su napali i pretili novinarima. Međutim, i uz sve napetosti, niko nije povređen u incidentu", navodi se u saopštenju.

"Demonstranti su od mene tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali su me da pozovem svoje nadređene. Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: to nije moguće. Zatražili smo im da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor, pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina", rekao je za IFJ Zoran Stanojević, član UNS-a i urednik na RTS-u koji je bio tu za vreme upada.

Dodao je da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama. "Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo", istakao je Stanojević.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belendžer ističe da je upad u prostorije bilo kog medija nedopustiv u demokratskim društvima. "Pozivamo sve strane, uključujući i državu, da zaštiti uređivačku nezavisnost RTS-a. Srpsko društvu zaslužuje nezavisan Javni servis", ističe se u saopštenju.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.