Jubilej Izdavačke kuće Prometej

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Izdavačke kuće "Prometej"

Sa oko 1.800 ukupno objavljenih knjiga i oko 100 naslova godišnje, novosadski „Prometej” svrstao se među najveće domaće izdavače, saopštila je ta izdavačka kuća, koja danas obeležava 21. godišnjicu rada.

„Prometej”, kao najveći izdavač u Vojvodini, prema podacima Narodne biblioteke Srbije, svrstava se u desetak najproduktivnijih izdavačkih kuća u Srbiji. Prošle godine je bio peti po broju prvih izdanja, a osmi prema ukupnom broju naslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema rečima Zorana Kolundžije, čelnika „Prometeja”, ta izdavačka kuća je, između ostalog, svojim edicijama i izdanjima posebno negovala često zaboravljanu književnu baštinu. Kolundžija napominje da su u „Prometeju” ponosni što je među njihovim autorima prvog reda bio i ostao „barokni svestran autor” akademik Dejan Medaković.

Svojim posebnim uspehom smatraju objavljivanje Medakovićeve monografije „Sveta gora fruškogorska”, dela sastavljenog od prvorazrednih naučnih studija, kao i atraktivnu monografiju „Fruškogorski manastiri”.

U protekle dve decenije „Prometej” je objavljenim delima snažno afirmisao izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici. Ostvario je izdavačku prepoznatljivost svojim reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturi i političkoj baštini, posebno se baveći prošlošću i sadašnjošću Novog Sada i Vojvodine.

U poslednjih deset godina „Prometej” je posebno prepoznatljiv po ediciji lingvističkih izdanja, kao i po velikim izdavačkim projektima u oblasti leksikografije.

Prošle godine objavljen je „Pravopisni rečnik srpskog jezika” sa pravopisnim gramatičkim savetnikom, a „Veliki rečnik stranih reči i izraza” Ivana Klajna i Milana Šipke nedavno je doživeo peto izdanje.

U toku je štampanje 12. izdanja Klajnovog „Rečnika jezičkih nedoumica”, a nedavno je pokrenuta pretplata na „Veliki englesko-srpski rečnik” i „Veliki srpsko-engleski rečnik” Danka Šipke. Izdavačka kuća „Prometej” je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Prometej" slavi godišnjicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2011

NOVI SAD -..Sa oko 1.800 ukupno objavljenih knjiga i oko 100 različitih naslova godišnje, novosadski "Prometej" svrstao se među najveće domaće izdavače, saopštila je ta izdavačka kuća, koja obeležava 21. godišnjicu osnivanja i rada...Prema podacima Narodne biblioteke Srbije, taj najveći vojvođanski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mercedes u 2010. povećao prodaju za 15 odsto

Izvor: AutoBlog, 15.Jan.2011

Mercedes-Benz je saopštio da je tokom 2010. godine širom sveta prodao ukupno 1.167.700 vozila, što je povećanje od 15 odsto u poređenju sa 1.012.300 primeraka u 2009.Posebno je uspešan bio poslednji kvartal 2010. Tada je naime Mercedes ostvario rekordnu prodaju od 313.700 jedinica (plus od 14%).Najveće...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.