Firer neće da čita latinicu

Izvor: Politika, Beta, 19.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firer neće da čita latinicu

Statutom Novog Sada predviđeno je da je u gradu u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, ističu u Okružnom sudu povodom prihvatanja žalbe Gorana Davidovića na presudu Opštinskog suda u korist Dinka Gruhonjića

Novi Sad – Juče je u Okružnom sudu u Novom Sadu obrazloženo i pojašnjeno zbog čega je prihvaćena žalba Gorana Davidovića, neformalnog vođe organizacije „Nacionalni stroj” na odluku ovdašnjeg Opštinskog suda kojom je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << presuđeno da Dinku Gruhonjiću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine isplati 500.000 dinara, jer mu tokom suđenja u prvostepenom postupku nije omogućeno da svu dokumentaciju koristi na ćiriličnom pismu.

Odluka novosadskog pravosuđa naišla je, međutim, na odjek i dileme u široj javnosti upravo zbog obrazloženja drugostepenog organa o obavezi korišćenja ćirilice u službenoj upotrebi. Međutim, u Okružnom sudu u Novom Sadu ukazuju da je sve urađeno po zakonu.

U zvaničnom reagovanju ove pravosudne ustanove ukazuje se da je u parničnom postupku u Opštinskom sudu u Novom Sadu koji je vođen između tužioca Dinka Gruhonjića i tuženog Gorana Davidovića radi naknade štete, Opštinski sud doneo odluku kojom je usvojen tužbeni zahtev u celosti.

Međutim, tokom prvostepenog parničnog postupka, tuženi Davidović, među svojim pristalicama poznatiji kao Firer, tražio je da mu se omogući upotreba „njegovog ćiriličnog pisma”, dostavljanjem svih spisa na ćirilici. Ovaj zahtev prvostepeni sud nije usvojio. Tuženi je na presudu Opštinskog suda uložio žalbu Okružnom sudu u Novom Sadu u kojoj se pozvao na „apsolutno bitnu povredu parničnog postupka, jer mu je prvostepeni sud onemogućio upotrebu njegovog pisma”.

U drugostepenom postupku koji je potom vođen u Okružnom sudu, usvojeni su ti navodi žalbe tuženog i presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.

„U postupku po žalbi Davidovića, Okružni sud je utvrdio da je prvostepeni sud, zaista, počinio apsolutno bitnu povredu parničnog postupka zato što je protivno odredbama zakona odbio zahtev stranke da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo”, saopštili su juče o ovoj pravosudnoj ustanovi.

U dodatnom obrazloženju ukazuje se da je Zakonom o parničnom postupku propisano da se parnični postupak vodi na srpskom jeziku ekavskog ili ijekavskog izgovora i da se koristi ćirilično pismo, a latinično pismo u skladu sa Ustavom i zakonom. Pri tome, Okružni sud se poziva na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma (Sl. glasnik RS br. 45/91, 53/93,67/93, 48/94, 101/05) u kome je članom 8. utvrđena službena upotreba latiničnog pisma.

„Njime je predviđeno da u opštinama u kojima u većem broju žive pripadnici naroda čije je primarno pismo, u skladu sa tradicijom tog naroda, latinica, u službenoj upotrebi bude i latinično pismo. Službena upotreba latiničnog pisma utvrđuje se statutom opštine. Međutim, Statutom grada Novog Sada (Službeni list grada Novog Sada br. 1/01) članom 5, stav 1, predviđeno je da je u gradu u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo”, pojasnili su pomenutu odluku u Okružnom sudu.

U ovoj ustanovi, takođe, ukazuju da i na teritoriji onih opština u Republici Srbiji u kojima je u službenoj upotrebi istovremeno i ćirilično i latinično pismo, stranke u parničnom postupku imaju pravo da se služe svojim jezikom i pismom.

„U odluci Okružnog suda u Novom Sadu ne dira se u pravo tužioca koji se sudu obraćao latiničnim pismom, već se vodi računa o ravnopravnosti stranaka u postupku i nalaže se prvostepenom sudu da postupi po zahtevu druge strane, koji je od prvostepenog suda tražio da poštuje njegovo pravo na upotrebu svog pisma i da mu se svi spisi dostavljaju na ćiriličnom pismu”, zaključuju u ovoj ustanovi.

Dinko Gruhonjić u razgovoru za „Politiku” nije želeo da komentariše formalnu stranog ovog slučaja, ali kaže da nije iznenađen takvom odlukom, s obzirom na kakvom Ustavu se temelji. „Više brinem kako će se Davidović snaći na putu od Italije, gde se trenutno nalazi, do Srbije, gde treba da se ponovo sretnemo u sudnici, jer je većina putokaza napisana latinicom”, kaže ironično Gruhonjić.

Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski smatra, međutim, da „ovakva presuda ubuduće može da stvori negativnu sudsku praksu, jer do sada nije bilo uobičajeno da se sudska dokumentacija prevodi sa latinice na ćirilicu”.

„Svakako ćemo morati da se povinujemo odluci Okružnog suda i da učestvujemo ponovo u prvostepenom postupku, mada već dve godine čekamo donošenje te drugostepene presude. Da li će kasnije biti neophodno da podnosimo žalbu Ustavnom sudu odlučićemo po okončanju postupka”, ističe Beljanski.

Davidović je još u Italiji od koje je naše pravosuđe zatražilo njegovu ekstradiciju radi izdržavanja pravosnažne jednogodišnje kazne zatvora zbog izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje koju je izrekao novosadski Okružni sud, a potvrdio Vrhovni sud.

Inače, u parničnom postupku u Opštinskom sudu u Novom Sadu, u junu 2007. godine, usvojen je tužbeni zahtev Dinka Gruhonjića, jer su mu napisima u Davidovićevoj knjizi „Nacionalni stroj” povređeni ugled, čast i prava i odredio da Davidović plati 500.000 dinara i troškove postupka. U toj svojoj knjizi Davidović je Gruhonjića nazvao „novinarom propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi”, a pozabavio se i njegovom nacionalnom pripadnošću.

Slavoljub Živković

-----------------------------------------------------------

Davidović iskoristio pravnu začkoljicu

Kriminolog Dobrivoje Radovanović, smatra da u „slučaju Firer ništa nije sporno” i da je okrivljeni iskoristio procesnu začkoljicu koja može da obori prvostepenu presudu. Formalno i procesno, prema rečima Radovanovića, okrivljeni ima pravo da traži ono što mu pripada.

– Mislim da je propust prvostepenog suda što spise predmeta nije dostavio na ćirilici. Sudovi moraju da poštuju ljudska prava zagarantovana Ustavom, zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Kao i u ovom i drugim slučajem, gde se pojavi sumnja u stručno postupanje suda, Ministarstvo pravde je zatražilo izveštaj koji će uputiti nadzornom odboru Vrhovnog suda Srbije koji je jedini nadležan da odlučuje o tome – rekao je Radovanović.

M. D.

-----------------------------------------------------------

Ministarka pravde traži izveštaj

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će zatražiti izveštaj o postupanju u „predmetu Firer” i da će ga potom uputiti Vrhovnom sudu Srbije, jedinom nadležnom da odlučuje o konkretnom postupku. Ministarka poručuje i da sudovi moraju da poštuju ljudska prava zagarantovana Ustavom, zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

M. D.

[objavljeno: 20/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.