Direktor KCNS: Uvesti porez na kič i šund

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor KCNS: Uvesti porez na kič i šund

Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, u otvorenom pismu zatražio je od Ministarstva kulture i drugih nadležnih organa da se uvede porez na kič i šund.

Pismo vam prenosimo u celosti:

"Polazeći od činjenice da je medijsko polje u nas, (a nažalost) i u većem delu sveta, kontaminirano nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem, a gde centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa, predlažem nadležnim državnim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (prevashodno Ministarstvu kulture) sprovođenje konkretnih mera koje bi mogle da doprinesu da se medijsko klatno pomeri ka uljudnosti, kulturi i mentalnom zdravlju. Prva izvodljiva i optimalna mera koja se može preduzeti jeste drastično oporezivanje štetnih medijskih sadržaja u kojima dominiraju tzv. rijaliti programi. Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol imajući u vidu da se radi o proizvodima štetnim po zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji belodano kontaminiraju duh i utiču negativno na mentalno zdravlje ljudi, a posebno mladih generacija. Prikupljena, po relevantnim procenama, milionska sredstva mogla bi se usmeriti u podršku mladim umetnicima i kulturno-umetničkim društvima, kao i za stipendiranje talentovanih naučnika koji osvajaju svetske nagrade, ali planiraju selidbu iz Srbije zbog nepovoljnih materijalnih prilika. Davanjem respektabilne materijalne podrške nadarenim naučnicima i umetnicima sprečili bismo najdramatičniji i najopasniji deo procesa odliva mozgova, a to je odliv najvrednijih i najdarovitijih.

Jadna je civilizacija u kojoj većina mladih ljudi zna sve o Kim Kardašijan, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Orvelu, Pitagori ili Hegelu. Nesrećno je društvo u kom većina mladih zna sve o Maci Diskreciji, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Njegošu, Crnjanskom i Kišu. Na institucijama države je vanredno važan zadatak da na mestu uzora mladih naraštaja ne budu starlete i kič pevači već vrhunski naučnici, umetnici, sportisti...

Osim oporezivanja kič proizvoda koji zagađuju medijski prostor i kvare duh, predlažem aktivno delovanje države na afirmaciji autentične kulture i umetnosti, kao i kulture svakodnevnog življenja i to prevashodno putem javnih servisa koji se ne smeju takmičiti sa privatnim stanicama u gledanosti, već moraju biti nosilac procesa kulturnog uzdizanja građana. Kroz konkretne i gledljive medijske akcije, vratimo mlade u biblioteke, razvijmo im ljubav prema dobroj knjizi, filmu, slikarstvu i pozorištu. To ne košta mnogo ili je gotovo besplatno, a daleko je važnije od raznih događaja koji ištu milione, a imaju slab odjek u narodu.

Podsećam elitu da uređena medijska scena u kojoj centralno mesto ne zauzimaju pajaci, prostitutke i klošari, već zdrav kulturno-medijski sadržaj na kojem odrastaju mladi, predstavlja osnovne pretpostavke za bilo kakav društveni napredak.

Pozivam sve intelektualce i javne delatnike bez obzira na polnu, versku, političku, rasnu ili nacionalnu pripadnost, da podrže ovaj apel i daju konkretne predloge koje isti sadrži."

Ovaj apel su do sada podržali dr Dragana Ćorić, predsednica udruženja "Roditelj", dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik, Ruža Helać, književnica i novinarka, Milovan Balaban, istoričar i politički analitičar, Tomislav Kresović, publicista i politički analitičar i Đorđe Vukmirović, novinar i publicista.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.