Uskokoviću smanjena kazna

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskokoviću smanjena kazna

Beograd -- Bivšem direktoru EDB-a Branislavu Uskokoviću, optuženom da je malverzacijama oštetio državu za više od 24 miliona dinara, kazna zatvora umanjena za 6 godina.

U beogradskom Višem sudu izrečena je nova prvostepena presuda od tri godine zatvora, što je tri puta manja kazna u odnosu na prethodnu.

Viši sud je saopštio da je Uskokovića 6. jula proglasio krivim i osudio na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a oslobodio ga optužbi za nesavestan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad u privrednom poslovanju.

Kako je saopšteno, Viši sud je utvrdio da je Uskoković pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1,5 miliona dinara zbog čega je kažnjen sa tri godine zatvora.

Sud je, međutim, bivšeg direktora EDB-a oslobodio optužbi za nesavestan rad u privrednom poslovanju za koje je, kako se navodi, 6. aprila 2010. godine nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Kako saznaje Blic, na novu prvostepenu presudu koje je izreklo tročlano veće na čijem čelu je bio sudija Vladan Ivanković žaliće se i odbrana i tužilaštvo Apelacionom sudu u Beogradu.

Apelacioni sud će sada morati da donese konačnu odluku jer je ranija presuda od devet godina zatvora bila poništena.

Nova prvostepena kazna od tri godine bliža je zakonskom minimumu, jer za zloupotrebu službenog položaja, za šta je optužen Branislav Uskoković, zakon propisuje kaznu od dve do 12 godina zatvora.

Na snazi protiv Uskokovića i njegove porodice i dalje ostaju rešenja o privremeno oduzetoj imovini, a kako objašnjavaju Blicovi sagovornici iz pravosuđa, nastavlja se i finansijska istraga jer se oni sumnjiče da su nezakonito stečenu imovinsku korist utrošili u kupovinu nekretnina.

Ukoliko Uskoković bude osuđen, bez obzira na visinu kazne, on i članovi njegove porodice ostaće trajno bez imovine za koju nemaju dokaze da su je zakonito stekli.

Razvlačenje postupka

Bivši direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković uhapšen je 30. januara 2002. godine zbog malverzacija koje je počinio u toj kompaniji.

On je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja, protivpravno prisvajanje oko 25 miliona dinara, kao i 35 kuća, stanova i lokala koje je obezbedio sebi i članovima uže porodice tokom deset godina koliko je upravljao EDB-om. U zatvoru je bio do 18. marta 2002. godine.

Nakon što je pušten na slobodu, Uskokoviću se gubi svaki trag, pa je za njim bila raspisana i poternica Interpola.

Protiv Uskokovića i pet njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine ali je na kraju ostao sam jer je jedan optuženi umro, drugi je oslobođen, dok je protiv dvojice postupak zastareo. Ponovo je pritvoren u maju 2005. godine, nakon što se pojavio na saslušanju. Odsustvo od tri godine i nepojavljivanje pred sudom Uskoković je pravdao zdravstvenim problemima.

Okružni sud ga je osudio 2006. godine na devet godina zatvora ali je Vrhovni sud poništio presudu oktobra 2008. godine i vratio suđenje

na početak.

Vrhovni sud Srbije je tada ukinuo presudu u osudjujućem delu za za zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju, dok je u ostalom delu presuda preinačena i doneta je odbijajuća zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Nakon toga, tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Beogradu je septembra 2009. godine izmenilo optužnicu stavljajući optuženom na teret izvršenje zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.