Tajni svet Koko Šanel

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni svet Koko Šanel

Nova biografija o legendarnoj kreatorki baca sasvim drugačije svetlo na njen život, pokušavajući da odvoji istinu od laži koje su godinama ispredane o njoj

Najmoćnija žena modne industrije Koko Šanel dobila je još jednu biografiju, koja, kako kažu kritičari, baca sasvim novo svetlo na njen život. Autorka Žistin Pikardi se svojski trudila da istraži sve što je mogla, a knjigu je blagoslovio i sam Karl Lagerfeld.

Pokušavajući da se oslobodi gomile romansi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i laži nadodatih u biografiju Koko Šanel, novinarka i spisateljica Žistin Pikardi pre više od deset godina zakopala se duboko u „Šanelove" arhive, kao i samu ostavštinu pokojne dizajnerke, pokušavajući da napiše celovit portret legendarne Koko. Razlog? - Šanelin svet je kao luk, ima toliko puno slojeva - samo što miriše kao „No.5", a ne luk - opisuje Pikardi, inače modna kolumnistkinja u „Sandej telegrafu", a radila je i u britanskom „Vogu" i kao urednica časopisa „Obzerver".

Tamna bajka

Pikardi je Karla Lagerfelda prvi put upoznala 1997. godine, kada je došla u razgledanje stana u ulici Kambu, u kome je Koko živela.

- To je bio prvi put da sam imala pristup „Šanelu". Od tada me je preuzeo. Do 1998. sam razmišljala o tome da bih zaista volela da napišem knjigu, ali nisam znala da li ću moći. Ali onda sam shvatila da ima toliko toga neizrečenog - izjavila je autorka.

Prekopavanje arhiva, spavanje u sobi u kojoj je Šanel umrla, poseta sirotištu u Obazineu i ostale pustolovine autorke, a sve kako bi izvršila svoj naum, rezultirale su knjigom „Coco Ćanel, The Legend and The Life" (Koko Šanel, legenda i život).

Neki kritičari su ovu knjigu pozdravili rečima „Dobro došli u tajni svet Gabrijele Šanel" i istakli da daje svež pogled na legendarnu dizajnerku i to kako je od sebe same stvorila svoju najmoćniju kreaciju. Da, tu su mala crna haljina, bob frizura, pantalone za žene, savremeni šik i najprodavaniji parfem na svetu, ali ništa nije toliko neverovatno koliko priča o njoj samoj. Pikardi otkriva da ispod tog bleštavog mita leži nešto mnogo tamnije što baca novo svetlo na njene strastvene i turbulentne veze. Priča dobija na težini i zbog ličnih opservacija i intervjua s poslednjim preživelim prijateljima velike Koko, zaposlenima i rođacima. Sve je začinjeno do sada potpuno nepoznatim detaljima o ranim godinama u sirotištu i uzletu i borbi u ranoj mladosti.

Žistin Pikardi u knjizi lagano skida sloj po sloj s romantične legende koja se decenijama plela oko Koko, pokušavajući da odvoji istinu od laži.

Istinska ikona stila

Ona na jedinstven način istražuje Šanelin put od male krojačice do aristokratkinje stila, modne ikone, a celu priču podupire s više od 60 originalnih fotografija. Duboko poštovana od ostatka modnog sveta, Koko Šanel je preminula 1971. godine u 87. godini. Posvetu ovoj biografiji dao je i Karl Lagerfeld, koji je ilustrovao naslovnicu.

Izvor: PRESS
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.