Skupština o visokom obrazovanju

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o visokom obrazovanju

Izmene Zakona o visokom obrazovanju treba što većem broju studenata da omoguće upis u narednu godinu studija, rekao ministar Žarko Obradović, predstavljajući zakon u Skupštini.

Posle glasanja o rebalansu budžeta, poslanici Skupštine Srbije počeli su novu vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su izmene Zakona o visokom obrazovanju, kao i potvrđivanje više sporazuma. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da će izmene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zakona o visokom obrazovanju treba što većem broju studenata da omoguće upis u narednu godinu studija.

Obrazlažući izmene tog zakona u Skupštini, ministar je rekao de izmenama Zakona o visokom obrazovanju studentima biti omogućeno da i ove godine upišu narednu akademsku godinu o trošku budžeta sa osvojenih 48 bodova, a ne maksimalnih 60, kako je to trenutno propisano.

Obradović je naveo da je taj predlog Vlada uputila po hitnom postupku kako bi nova rešenja počela da se primenjuju pre početka nove školske godine.

Ministar je rekao da je izmenama zakona predvidjeno da 2013. godine broj bodova za upis naredne godine studija bude 50, a 2014. i 2015. 60 bodova.Prema njegovim rečima, broj ispitnih rokova postepeno će se

smanjivati.

Ministar je naveo da će u školskoj 2012./13. godini broj ispitnih rokova biti šest, u 2013/14 biće pet ispitnih rokova, a 2014/15 biće četiri ispitna roka.

"Mi smo država u regionu sa najvećim brojem ispitnih rokova", kazao je Obradović i dodao da se izmenama zakona rešava pitanje ostanka na budžetu studenata koji su se na fakultet upisivali od 2006. do 2010, kao i pitanje ispitnih rokova za apsolvente koje će biti uređeno Statutom fakulteta.

On je rekao da se polovina studenata na državnim fakultetima u Srbiji finasira iz budžeta.  

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je izmene Zakona o visokom obrazovanju. 

Poslanički klub SPO-DHSS neće podržati predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju jer on, kako smatraju poslanici tog kluba, stavlja u podređeni položaj studente državnih fakulteta, rekao je novinarima šef tog kluba Aleksandar Jugović. 

Na početku sednice, poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja. Poslanik LDP-a Bojan Đurić pitao je šta je bilo sa departizacijom, o kojoj se mnogo govorilo u predizbornoj kampanji.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Siniša Kovačević pitao je zašto još nije formiran parlamentarni Odbor za kulturu i kada će biti.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović pitao je da li postoji mogućnost da poslanici i građani imaju uvid u rad ministara na sednicama Vlade.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o obrazovanju

Izvor: B92, 25.Sep.2012

Beograd -- Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju...Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović ponovio je na kraju rasprave da je suština izmena zakona da se ove, ali i sledeće akademske godine zadrži šest ispitnih...

Nastavak na B92...

Omogućiti upis što većem broju studenata

Izvor: Akter, 25.Sep.2012

Žarko Obradović rekao je da izmene Zakona o visokom obrazovanju treba što većem broju studenata da omoguće upis u narednu godinu studija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.