Rebalans budžeta sa 100 amandmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans budžeta sa 100 amandmana

BEOGRAD -

Skupština Srbije završila je sinoć raspravu o amandmanima na rebalans ovogodišnjeg budžeta i izmene finansijskih zakona o kojima će glasati u utorak, 25. septembra. Na izmene finansijskih zakona koje treba da omoguće fiskalnu konsolidaciju i na rebalans ovogodišnjeg budžeta podneo je nešto više od 100 amandmana. Vlada je, između ostalog, izmenama zakona predložila povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto, kao i ukidanje 138 parafiskalnih nameta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prihvaćeni su amandmani o vraćanju PDV na bebi opremu roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara.

Rebalansu budžeta, koji predviđa deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, podršku su najavile stranke vladajuće koalicije, a opozicione DS, DSS, LDP, SVM, LSV, SPO ga neće podržati.

U prepodnevnom delu sednice poslanici su razmotrili oko 50 zakona na paket od 24 zakona za fiskalnu konsolidaciju, a tu raspravu su obeležile kako polemike poslanika opozicije sa ministrom Mlađanom Dinkićem oko visine PDV na opremu za bebe, tako i oštra polemika poslanika URS i DS oko trošenja budžetskog novca.

Sučeljavajući mišljenje sa Dinkićem, poslanici Demokratske stranke Srbije, Liberalno demokratske partije i Narodne partije, su podsetili da su se skoro sve stranke u predizbornoj kampanji zalagale ne samo za smanjenje PDV već i njegovo ukidanja, navodeći da se to ne bi mnogo odrazilo na budžet zemlje, a svakako bi pomoglo roditeljima i stimulisalo rađanje.

Dinkić: Smanjenje ili ukidanje PDV bi najviše odgovaralo trgovcima

Dinkić je izjavio da se Vlada Srbije opredelila da se roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara, što su dve prosečne plate u Srbiji, vraća PDV i da je to najbolji način da im se pomogne, budući da postoji bojazan da bi smanjenje PDV ili njegovo ukidanje najviše odgovaralo trgovcima i uvoznicima bebi opreme.

On je precizirao i da direktive EU, kao i SSP ne predviđaju nižu stopu PDV opreme za bebe, osim stolice za kola i to bi zemlju udaljilo od usklađivanja sa propisima EU.

Polemiku je pokrenuo amandman DSS kojim se predlaže smanjenje te stope poreza, a koji su podržali poslanici LDP i NP.

DSS: Za roditelje previše komplikovana procedura

Autorka amandmana Milica Vojić Marković (DSS) objasnila je da je za roditelje previše komplikovana procedura prikupljanja dokumentacije neophodne za povraćaj PDV i upitala "da li će država da propadne ako se smanji stopa PDV".

U polemiku se uključio i liberal Ivan Andrić, koji se složio da je vladino rešenje komplikovano i upitao u kojoj meri bi smanjenje stope PDV moglo da dovede do "poremećaja" konačnih cifara u budžetu.

Odgovarajući na opasku Dinkića da to ne bi bilo u skladu sa direktivama EU i SSP, Andrić je rekao da je "fascinantno" kako se vlada seti EU samo kada to ide na štetu građana.

"Prihvatite taj amandman i garantujem vam da to neće usporiti put zemlje ka EU. Ako se put zbog toga uspori, mi ćemo preuzeti odgovornost", rekao je Andrić.

Gojković: Pitanje nataliteta nije samo pitanje finansija

Uz opasku "nadam se da se bebe nisu isprečile na put Srbije ka EU", poslanica NP Maja Gojković je takođe najavila podršku amandmanu DSS, ukazujući da pitanje nataliteta nije samo pitanje finansija i da je zastrašujući podatak da Srbija godišnje ima 30.000 građana manje, odnosno da svake godine nestane jedan grad.

"Treba da učinimo sve, bez obzira kakve su direktive EU ili finansijske mogućnosti, da podstaknemo natalitet, a neka se štedi negde drugde", rekla je Gojković.

Dinkić je istakao da će se u narednih godinu dana raditi na unapređenju rada Poreske uprave i smanjenu birokratije kako bi i procedura povraćaja novca bila lakša, kao i da se udruženje "Roditelj" saglasilo sa vladinim predlogom.

Vojić Marković: Pred vama ne stoji lobista "Pampersa"

Dinkić je zamolio poslanike da ne glasaju za taj amandman, jer su procene pokazale da to može ići samo na ruku trgovcima, da neće doći do smanjenja cena bebi opreme, zbog velikih marži, kojima bi trgovci u tom slučaju verovatno pribegli.

"Ako neko lobira za to, to je njihovo pravo, a roditeljima tako nećete pomoći", rekao je Dinkić, što je izazvalo reakciju poslanika LDP i DSS.

"Pred vama ne stoji ni lobista 'Pampersa', niti bilo čiji lobista. Nisam ni demagog, već računam ozbiljnom logikom i mislim da je država ozbiljna tvorevina, koja može da stane na put trgovcima i prevelikim maržama. DSS nije odgovorna direktivama EU, već građanima Srbije", uzvratila je Vojić Marković.

"Niko od nas nije lobista, ne znam ni ko prodaje pelene", rekao je liberal Andrić i dodao da su neutemeljene tvrdnje da smanjenje PDV ne bi dovelo da smanjenja cena.

U debatu su se uključili i naprednjaci, koji su naveli da je vladino rešenje realno, posebno imajući u vidu da su troškovi najveći u prve dve godine i u skladu sa stanjem u javnim finansijama, kao i da su sigurni da će vlada kada bude bolja situacija otići i korak dalje.

Kako smatraju, vladinim predlogom oni socijalno ugroženi, ali i najveći broj građana, uživaće u toj povlastici.

DS: Treba da se namiri ova velika koalicija

Ceo prepodnevni deo debate o amandmanima na paket od 24 zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji "presecale" su oštre polemike, među kojima i ona između DS i URS oko povećanja PDV, ali i sredstvima koja su potrošena za akcije u oblasti životne sredine.

Poslanik DS Janko Veselinović kritikovao je povećanje PDV sa 18 na 20 odsto i zatražio usvajanje amandmana DS, kojim je predviđeno da stopa tog poreza ostane ista.

"Ovaj predlog zakona rezultat je partizacije i potrebe da se namiri ova velika koalicija, rezultat činjenice da se postavljaju novi partijski direktori i da broj činovnika neće biti smanjen", ocenio je Veselinović.

On je dodao da bi imao razumevanja kada bi sredstva od povećanja PDV išla u prave namene i za potrebe najugroženijih građana, ali da izražava sumnju pošto ta sredstva idu u "još nepoznate svrhe".

URS: Mnogi ministri prethodne vlade postali neuporedivo bogatiji

Na to je replicirao šef poslanika URS Vladimir Ilić, koji je rekao da je povećanje stope PDV bila i ideja prethodne vlade, ali da je dobro što je ona nije sprovela u delo, jer bi sredstva od naplate "završila na skupe stanove, jahte ili penthaus".

Kako je naglasio, činjenica da je PDV morao da bude povećan govorio o tome da je u prethodnom periodu napravljena budžetska rupa koja ni na koji drugi način nije mogla da se pokrije.

"Mnogi ministri prethodne vlade su neuporedivo bogatiji nego na početku mandata te vlade", rekao je Ilić, navodeći da niko nije srećan zbog povećanja PDV, ali da je bilo neminovno, kao i da je važno da osnovne životne namirnice neće pretrpeti promenu stope i da to ide u pravcu zaštite građana koji su ugroženi.

U polemiku se umešala i Ilićeva stranačka koleginica Slavica Saveljić, koja je rekla da je povećanje stope samo odgovor na "cunami" koji je prošao kroz budžet.

Veselinović: Na svaki kilometar bilbord - ne bacaj smeće, čoveče

Polemika demokrata sa poslanicima URS nastavljena je i oko troškova za akcije iz oblasti zaštite životne sredine povodom pisanja pojedinih medija o nenamenskom trošenju novca, kao i da je jedan bilbord plaćen 500.000 evra.

Tako je Veselinović rekao da su potrebna sredstva da bi se Srbija očistila, kao i da se građani edukuju i da smatra da su sredstva namenski potrošena.

"Na svaki kilometar u Srbiji bi trebalo da stoji bilbord - ne bacaj smeće, čoveče. To bi bilo jeftinije nego da se čiste reke i priroda kasnije", rekao je Veselinović, na šta je reagovao Ilić navodeći da je problem "što nije očišćena Srbija, nego njen budžet".

Poslanik DS i bivši ministar životne sredine Oliver Dulić rekao je da se vodi prljava kampanja u nameri da se svi oni koji su nešto uradili za zemlju prikažu kao lopovi i kriminalci i da za to služi i skupštinska govornica i, kako je kazao, "lažljivi mediji".

"Gde je taj bilbord koji košta 500.000 evra, kada je plaćen sa kojih sredstava budžeta, ko ga je platio i potpisao", upitao je Dulić.

LDP: Traži se žrtva od građana, a kupovina automobila je "sitan trošak"

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić je izjavio da je suštinska zamerka LDP na rebalans budžeta to što se traži žrtva od građana, dok država tu žrtvu ne pruža.

"Suštinski se traži žrtva od građana u vidu povećanja PDV koji plaćaju svakodnevno i koji će biti veći za nekoliko dana, a država za uzvrat ne pruža nikakvu žrtvu nego čak i ne smanjuje svoje inače velike troškove", rekao je Andrić Tanjugu.

Po Andriću je očekivanje bilo da se bar donekle utvrde nepotrebni rashodi države.

On je istakao da pod time misli na kupovine automobila, koji je "sitan trošak", do velikih nenamenskih trošenja kao što su subvencije, bez ikakve kontrole, velikim javnim preduzećima, plaćanja gubitaša...

"To je izostalo, traži se žrtva građana, a za uzvrat vlada ne pruža nikakvu bolju uslugu već lošiju", rekao ej Andrić.

"Vojvodina će biti nepotrebno uskraćena za deo novca"

Suštinskih zamerki ima puno, rekao je Andrić, izdvajajući pitanje Vojvodine, za koje je naveo da se ponovo otvara na jedan pogrešan način.

"Smatram da će Vojvodina biti nepotrebno uskraćena za deo novca koji joj pripada po Ustavu", istakao je on, označivši da novi način obračuna šteti Vojvodini i da će u realnom životu iznositi četiri do 4,5 odsto u budžetu, odnosno sedam koliko je zagarantovano.

Prema njegovim rečima, to nije dobro, dovešće do dodatnog zagrevanja loše političke atmosfere u pokrajini.

On je ipak dodao da kreativnost oko smanjenja nepotrebnih dažbina pre svih privatnim firmama, korak, ali samo donekle u dobrom pravcu.

Prema njegovom mišljenju, problem je to što je i to urađeno aljkavo, bez ozbiljne javne rasprave.

"I zbog toga sumnjamo da će rebalans i mere dovesti do nekog poboljšanja života građana Srbije u narednih dva, tri meseca", naveo je Andrić.

"Razumemo da je ova vlada samo 50, 60 dana tu, osnovna naša kritika će biti još žešća ako taj budžet koji se najavljuje za mesec, mesec i po za sledeću godinu ne bude stvarno onakav kakav je potreban Srbiji", poručio je Andrić.

SVM: Mere nedovoljne da bi dobili naše glasove

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Zoltan Pek je izjavio da ta stranka neće glasati za rebalans budžeta jer smatra da se njime šalje loša poruka Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i domaćim i stranim ulagačima, jer predviđa povećanje budžetskih rashoda.

SVM neće glasati za predloženi rebalans jer nisu zadovoljni ni izdvajanjem za Vojvodinu, istakao je Pek u izjavi Tanjugu.

"Treba reći da ima i nekih pozitivnih mera, kao što su mere koje povećavaju prihodovnu stranu budžeta. Nažalost, povećava se i rashodovna strana", rekao je on.

Subvencije koje se predviđaju za poljoprivredu, kao i deo budžeta koji će biti odvajan za Ministarstvo poljoprivrede, prihvatljiv je za SVM, rekao je Pek.

"Nažalost, ove mere nisu dovoljne da bi dobili naše glasove (SVM)", ponovio je Pek.

Prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde

Rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština Srbije: glasanje o zakonima

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2012

24.09.2012. -..Poslanici Skupštine Srbije u utorak će glasati o izmenama više finansijskih zakona i rebalansu ovogodišnjeg budžeta nakon čega će početi nova vanredna sednica na čijem dnevnom redu su izmene Zakona o visokom obrazovanju, kao i potvrđivanje više sporazuma...Izmene više finansijskih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.