Nobel za hemiju američkim naučnicima

Izvor: NaDlanu.com, 10.Okt.2012, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za hemiju američkim naučnicima

STOKHOLM, 10. oktobra 2012. (Beta) - Nobelova nagrada za hemiju ove godine je dodeljena Amerikancima Robertu Lefkovicu (Robert Lefkowitz) i Brajanu Kobilki (Brian Kobilka).

STOKHOLM, 10. oktobra 2012. (Beta) - Nobelova nagrada za hemiju ove godine je dodeljena Amerikancima Robertu Lefkovicu (Robert Lefkowitz) i Brajanu Kobilki (Brian Kobilka).Kako je u sredu saopštila švedska Kraljevska akademija za nauku, američki naučnici nagradjeni su za radove na G protein spregnutim receptorima.Svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ćelija ima receptore koji joj omogućavaju da se adaptira na nove situacije. Lefkovic i Kobilka nagradjeni su za otkrivanje unutrašnjeg rada značajne porodice tih receptora: G protein spregnutih receptora.U ovoj grupi receptora su receptori za mnoge hormone i neurotransmitere - adrenalin, dopamin, serotonin, svetlost, ukus i miris. Mnogi fiziološki procesi zavise od ovih receptora.Skoro polovina lekova deluje preko ove grupe receptora. Medju njima su beta blokatori, antihistaminici i različiti tipovi lekova koji se koriste u psihijatriji.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.