Najpopularnije božićne pesme

Izvor: Blic, 25.Dec.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpopularnije božićne pesme

Sneg je zavejao veći deo Evrope, sve češće pričamo o Deda Mrazu, a već se pevaju božićne i novogodišnje pesme, a najpoznatija i najpopularnija među njima je "Last Christmas" grupe "Wham" koju je 1984. komponovao i otpevao Džordž Majkl.

Drugo mesto zauzima pesma "Stille Nacht, heilige Nacht" - Roten Rosen (Toten Hosen) koja se najčešće peva u Nemačkoj. Božić u Nemačkoj je nešto posebno. Proslave su istovremeno veoma komercijalne i spektakularne. Prigodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolači u trgovine dolaze još u avgustu, a čuvenih božićnih kolača ima već za Uskrs.

U Africi se Božić slavi u okviru porodice. U Nigeriji se pravi ijan, veoma ljuto jelo od povrća. U Egiptu se posti, u Keniji deca čiste kuću. Prvog dana Božića ide se od kuće do kuće i celu noć se pevaju božićne pesme i pleše se do jutra.

Najpopularnija pesma je "Kakolele Viva Christmas" - Baba National.

Božićni praznici u Kanadi su posebno veseli. U Labradoru, Božićne proslave liče na čuvene proslave Noći veštica. U Novoj Škotskoj se već 200 godina pevaju iste pesme. U Vankuveru okićeni čamci plove po vodi. A u Vinipegu, gde se odigrava centralna proslava Božića postavlja se, rečju i brojkom, milion jelki.

Božićna muzika je u Kanadi potpuri radosti, a najčešće se peva pesma "A Christmas Jig - Mouth Of The Tobique Ree", koja se nalazi na četvrtom mestu.

Zime u Finskoj veoma su hladne i mračne. U zemlji sa hiljadu jezera stanuje Deda Mraz. Crvena odeća, štap u ruci, topli ogrtač, svi ga takvog poznajemo. Dok pred Božić, po mraku, ide od kuće do kuće, unosi svetlost u dečija srca. Sa terase katedrale na jugu Finske čita se božićna poruka, a na dalekom severu, gde sunce mesecima ne izlazi i gde vlada mrak, zima zaista deluje veoma mirno.

Mesto broj pet zauzima pesma koja se najviše peva u Finskoj "Eva".

Dijametralno različit, sa rokerskim i pop pesmama je Božić u Australiji. Tamo se organizuju najluckastije proslave na kugli zemaljskoj. Božić se slavi na plažama, pokloni se ne stavljaju ispod jelke nego zatrpavaju u pesak. Ulice i prodavnice svečano su ukrašene i na 35 stepeni u hladu, sa razglasa odjekuje pesma "Beli Božić" - Luisa Amstronga, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

U srednjem veku proslava Božića bila je mnogo mirnija od današnjih proslava.

Godine 1419, jelka okićena jabukama, orasima i medenjacima postavljena je u bolnici Svetog duha u Frajburgu. Jaslice su, za razliku od božićnih pesama, u crkvi dugo bile zabranjene. U to vreme pevala se pesma Madre Deus, galsko-portugalska pohvala rođenju Isusa Hrista iz zbirke kantiga (pesama i himni) za Devicu Mariju, najveće zbirke srednjovekovnih pesama, koja je zauzela sedmo mesto.

U Velikoj Britaniji Božić se, takođe, slavi na tradicionalan način, mada se može reći da malo više naginje roku, bar kada su prigodne pesme u pitanju. Kuće se kite jelkama, lorberom i šarenim papirnim ukrasima. U domovini fudbala, božićne pesme spadaju u kulturu božićne proslave i pripadaju slavlju koliko i punjene guske i puding od šljiva. A tu je i nezaobilazna pesma jednog od najpopularnijih rok bendova svih vremena Slejd "Srećan Božić svima".

U SAD božićne pesme pevaju svi koji se bave muzikom; od početnika do zvezda.

Nezaboravna pesma Maraje Keri "Sve što želim za Božić si ti" jedna je od najotužnijih pesama svih vremena.

Sa pesmom "Čudesni san" Melani Tornton je 2001. godine, samo dva dana pre tragične pogibije, osvojila publiku širom sveta. Pesma je komponovana u reklamne svrhe, ali je brzo postala neka vrsta legata za mlade i stare - božićna pesma, koja zauzima 10. mesto na ovoj svojevrsnoj top listi najpopularnijih božićnih pesama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tanjug: Najpopularnije božićne pesme

Izvor: Mondo, 25.Dec.2010

Sneg je zavejao veći deo Evrope, sve češće pričamo o Deda Mrazu, a već se pevaju božićne i novogodišnje pesme, a najpoznatija i najpopularnija među njima je "Last Christmas" grupe "Wham" koju je 1984. komponovao i otpevao Džordž Majkl.

Nastavak na Mondo...

Najpopularnije božićne pesme

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2010

Sneg je zavejao veći deo Evrope, sve češće pričamo o Deda Mrazu, a već se pevaju božićne i novogodišnje pesme, a najpoznatija i najpopularnija među njima je "Last Christmas" grupe "Wham" koju je 1984. komponovao i otpevao Džordž Majkl...Drugo mesto zauzima pesma "Stille Nat, heilige Nacht",...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.