NIS očekuje profit

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS očekuje profit

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izrazio je danas očekivanje da će NIS na kraju ove godine ostvariti profit i najavio da će ta kompanija u 2011. uložiti oko 400 miliona evra u modernizaciju rafinerije i maloprodajne mreže.

Oko 60 odsto tih investicija biće obezbedjeno iz kredita "Gaspromnjefta", a 40 odsto iz sredstava NIS-a, kazao je Kravčenko, učestvujući u radu 10. Ekonomskog samita.

Kravčenko je najavio širenje NIS-a u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 2011. na tržišta Rumunije i Bugarske, dodajući da kompanija planira pokretanje proizvodnje ulja za automobile i otvaranje nove fabrike gasa u Novom Sadu.

On je rekao da je kratkoročnom strategijom poslovanja kompanije predvidjeno povećanje proizvodnje prozvoda od nafte za oko 50 odsto, kao i transformacija NIS-a u najveću energetsku kompaniju u regionu.

U naredne tri godine NIS planira povećanje proizvodnje nafte za 60 odsto, povećanje rezervi nafte za 20 odsto, povećanje kapciteta rafinerijske prerade za 50 odsto, kao i modernizaciju većine benzinskih pumpi, ukazao je Kravčenko.

Bugarski tajkun u Srbiji ojadio 8.000 radnika

Govoreći o otvaranju tržišta naftnih derivata u 2011. godini, Kravčenko je rekao da to ne mora da znači i niže cene derivata za potrošače i dodao da NIS, povodom otvaranja tržišta, mora da smanji potencijalne rizike i troškove, kao i da otvori značajna ulaganja.

Kravčenko je ocenio da naftno tržište Srbije spada u visokokonkurentna tržišta u regionu i da se u sledeće tri godine očekuje rast proizvodnje naftnih proizvoda koja će za oko 40 odsto biti veća od tražnje.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.