„Messer“ gradi novu fabriku kiseonika u Boru

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Sep.2012, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Messer“ gradi novu fabriku kiseonika u Boru

Kompanija „Messer Tehnogas AD“, koja posluje u sastavu nemačke grupacije Messer Group, izgradiće u Boru novo postrojenje za razlaganje vazduha  koje će u potpunosti  zadovoljiti potrebe rada nove topionice bakra. Po rečima Novice Bojovića,  zaduženog za ovaj projekat, ova investicija  vredna je 20 miliona evra.
 
-Započeti su geo-istražni radovi, a projektovanje i nabavka opreme je u toku. Prvi građevinski radovi startovaće početkom naredne godine, a do kraja januara >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << 2014. nova fabrika će biti puštena u rad. Kapacitet novog pogona biće tri puta veći od dosadašnjeg, odnosno tu će se proizvoditi 10.000 kubika kiseonika, kao i  7.000 kubika azota na sat – ističe Bojović.
Ova nemačka kompanija je 2009. godine za 2,7 miliona dolara kupila staru fabriku za proizvodnju kiseonika u Boru, koja je sada u radu.
- Noseća rotirajuća oprema, ventili, kao i  upravljačka oprema za novu kisikanu je iz Nemačke, a stacionarna oprema, npr. posude i cevi od aluminijuma su  iz naše joint-venture firme iz Kine . Građevinske i radove metalnih konstrukcija izvešće više srpskih firmi. Na gradilištu će biti oko 50 radnika svakog dana,  tokom cele godine – dodaje naš sagovornik.
„Messer Tehnogas“ u Srbiji posluje od 1997. godine i do sada je u izgradnju, bezbednost i energetsku efikasnost  postrojenja u Srbiji investirao više od 100 miliona evra.  U fabrikama 
u  Boru, Nišu, Pančevu, Novom sadu, Beogradu, Požegi i Kraljevu  upošljava više od 330 radnika, a svoje proizvodne kapacitete ima i u Crnoj Gori. Ova nemačka kompanija je jedna od najvećih firmi na svetu koja se bavi proizvodnjom tehničkih gasova i jedan od vodećih svetskih proizvođača i distributera industrijskih i medicinskih gasova.

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.