Krkobabić: Omogućiti radna mesta invalidima

Izvor: S media, 01.Sep.2011, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Omogućiti radna mesta invalidima

Srbiji je neophodan zakon o socijalnom preduzetništvu, s obzirom na to da u 55 preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, radi 12.000 invalida manje nego pre deset godina, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

Postojećih 55 preduzeća u Srbiji koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom treba sačuvati i otvoriti nova, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

"Lista od 18.195 osoba sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koliko ih je trenutno na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje, mora postati prošlost", istakao je Krkobabić na sastanku u Starom dvoru sa direktorima i predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije (UIPS).

Na sastanku su izneti glavni problemi s kojima se direktori tih preduzeća susreću, saopšteno je iz kabinate zamenika gradonačelnika.

Popis kao prilika za posao

Slepi izbačeni iz budžeta

Pustio roj pčela na službenike jer nije dobio posao

Kako je navedeno, prioriteti su da se uspostavi sistemska koordinacija izmedju Udruženja, resornog ministarstva, Agencije za privatizacviju i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Krkobabić je istakao da se problemu s kojim se ta preduzeća suočavaju mora prići sistemski.

"Pre desetak godina preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom zapošljavala su oko 12.000 ljudi, a sada ih zapošljavaju manje od 2.000", kazao je Krkobabić i dodao da se zaposlene osobe sa invaliditetom ne smeju otpuštati.

Kako je naveo, socijalna politika u Beogradu je definisana konkretnim i jasnim akcijama, u prilog tome je prošle nedelje upućen javni poziv za obuku osobama sa invaliditetom koje su zainteresovane za radno osposobljavanje za dva zanimanja: pomoćnik pekara i pomoćnik poslastičara.

Jedini uslov, kako je saopšteno iz kabineta zamenika gradonačelnika, jeste da imaju osnovno (osmogodišnje) obrazovanje.

Trajanje obuke, koja je besplatna, iznosi 2,5 meseca i u toku njenog trajanja odabrani polaznici će dobijati markicu za prevoz i topli obrok.

Po završetku obuke izdaje se sertifikat polazniku koji se kvalifikuje kao dopuna obrazovanju koja će biti priznata i kod drugih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prijave za obuku traju do 9. septembra 2011. godine.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.