Donorstvo zaživelo, transplantacija tabu tema

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donorstvo zaživelo, transplantacija tabu tema

Angažovanjem zdravstvenih institucija, uz podršku mnogobrojnih organizacija i pojedinaca, u Srbiji je zaživeo i jača proces doniranja organa, ali je transplantacija, nažalost, u našem društvu još tabu tema zbog predrasuda ili neobaveštenosti, izjavila je Tanjugu dr Jelica Alargić iz Kliničkog centra Vojvodine (KCV).

Transplantacioni tim KCV, podseća ona, protekle godine izveo je ukupno 37 transplantacija (28 bubrega i devet jetri), što je dvostruko više nego prethodne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je oko četiri puta manje u odnosu na broj pacijenata koji su na listama čekanja za nove organe.

U KCV trenutno oko 150 pacijenata čeka na novi bubreg, a njih 15 je na listi za transplantaciju jetre, navodi doktorka Alargić i napominje da su te liste vrlo dinamične, pošto se stalno povećava broj pacijenata kojima je taj vid lečenja potreban.

Posle uspešno obavljenih operacija i bolničkog oporavka, ti teški bolesnici su se nedavno vratili svojim kućama, poslovima i normalnom životu, tako da su za sada bolesničke sobe na Klinici za transplantaciju KCV gotovo prazne, u iščekivanju novih donacija organa kao i pacijenata.

Doktorka Alargić, koja je na čelu Koordinacionog tela za razvoj donorskog i transplantacionog programa u Vojvodini i koordinatorka Projekta promocije i transplantacije organa “Šansa za novi život”, sa ponosom ističe ostvarene petogodišnje rezultate KCV, od 125 transplantacija, što je potvrđuje “da smo na dobrom putu”.

Humanost porodica koje su u jednom trenutku izgubile svoje najmilije, angažovanje zdravstvenih ustanova, opštedruštvena podrška, jačanje svesti građana o značaju donorstva “daju nadu mnogim pacijentima, koji su na listama čekanja, da će jednog dana i oni dobiti organ”, kaže doktorka Alargić.

Među onima koji su na listi KCV za transplantaciju bubrega je i Milomir Mumović (40) iz Beočina, u čijoj su porodici od bubrežnih bolesti patili baka, otac, tetka, sestra.

On je ocenio da je, zbog malog broja potencijalnih donora a time i transplantacija u Srbiji, čitav taj proces kod nas još “u domenu lutrije jer", kako kaže, može da se dogodi da pacijent bude pozvan, a i ne mora.

Mumović priča o nedavnom pozivu iz Kliničkog centra, kada je bio među nekoliko kandidata za presađivanje bubrega ali je taj organ potpuno odgovarao drugom pacijentu, pa on i ostali čekaju novu priliku.

"Čekanje da se pojavi donor daje nadu ali je istovremeno i stresna situacija za svakog od nas”, kaže Mumović i podseća na reči patrijarha Pavla da je zaveštanje organa hrišćanski čin.

Stevanu Miokoviću iz Sremske Kamenice, koji je na novi bubreg čekao devet godina, transplantacija je u KCV obavljena pre tri i po godine i kako naglašava, sada ima potpuno novi život.

"Dok sam bio na dijalizi, to nije bio život, a sad se osećam skoro kao svi ostali zdravi ljudi”, kaže on napominjući da iako mu je opšte zdravstveno stanje narušeno zbog dugotrajne dijalize, sad je dobro i živi kvalitetnije, zahvaljujući donorstvu kao i stručnosti, brizi i nezi zdravstvenog osoblja.

Na to ukazuje i doktorka Alargić, ističući da bez visoke društvene solidarnosti građana, jednih prema drugima, bez pozitivnog stava porodica o značaju zaveštanja organa, nema ni donorstva a time ni transplantacija.

"Zahvaljujući porodicama donora spašeni su životi mnogih teško bolesnih ljudi, time smo pokazali humanost i plemenitost, što jeste jedan od najvećih i najznačajnijih angažmana svakog društva pa tako i našeg”, rekla je ona naglašavajući potrebu stalne kampanje za promociju donorstva.

Trenutno u Srbiji ima pet potencijalnih donora na milion stanovnika, a da bismo postali deo evropske donorske mreže Evrotransplant potrebno je da ih bude deset. Najuspešnije zemlje u tome, španija ili Hrvatska, imaju i 35 donora na miliona stanovnika.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Transplantacija još tabu tema

Izvor: Akter, 21.Jan.2014

"U Srbiji je zaživeo proces doniranja organa, ali je transplantacija u našem društvu još tabu tema zbog predrasuda", izjavila je dr Jelica Alargić iz KCV

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.