Brejvik ne pokazuje znake kajanja

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik ne pokazuje znake kajanja

Oslo -- Masakr u petak u Oslu pokazuje da je Anders Brejvik mentalno poremećen, rekao je njegov advokat i dodao da Brejvik nije pokazao nikakav znak žaljenja.

"On treba prvo da bude podvrgnut lekarskim ispitivanjima", rekao je Brejvikov advokat Geir Lipestad u obraćanju stranim novinarima.

On je dodao da njegov klijent nije pokazao "nikakav znak žaljenja". Brejvik je priznao da je počinilac dva napada - u centru Osla i na ostrvu blizu norveške prestonice - u kojima je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubijeno 76 ljudi.

On se međutim izjasnio da nije kriv za optužbe o terorizmu i rekao da je delovao da spasi Evropu od, kako je rekao, muslimanske kolonizacije.

Njegov advokat je rekao da njegov klijent "mrzi sve one koji veruju u demokratiju" i da "smatra da je u toku rat".

Prema navodima advokata, Brejvik je rekao da je "iznenađen da je postigao svoj cilj" i da je mislio da će biti ubijen kada je pucao na

mlade ljude na ostrvu Utoja. Advokat kaže da ga je Brejvik pitao koliko je ljudi ubio.

Advokat, član norveške vladajuće laburističke stranke čiji je podmladak bio na meti napada na ostrvu pored Osla, rekao je agenciji AP da smatra da su napadi "apsurdni i užasni" i da ne zna zašto je osumnjičeni njega izabrao. On je takođe rekao da neko mora da radi taj posao.

Od 76 nastradalih 68 osoba ubijeno je na ostrvu, prema zvaničnim podacima, koji još nisu konačni.

Osumnjičeni koji tvrdi da je delovao samostalno je takođe govorio o postojanju dve ćelije u Norveškoj i nekoliko ćelija u inostranstvu,

naveo je advokat.

Saslušanje Brejvika juče održano je iza zatvorenih vrata iz predostrožnosti da on ne bi eventualno slao skrivene poruke drugim ćelijama, ukoliko postoje.

Za Brejvika moguća veća kazna

Norveško tužilaštvo može da traži da Anders Bering Brejvik, osumnjičen za dva napada u kojima je poginulo 76 osoba, bude optužen za zločine protiv čovečnosti.

U tom slučaju mogao bi da bude osuđen maksimalnom kaznom koja je za to predviđena - 30 godina zatvora, umesto na 21 godinu, koliko bi dobio za terorizam.

"Policija je do sada citirala zakon o terorizmu, ali traženje drugih optužnica nije isključeno", izjavio je portparol policije Sturla Henrejksbo, dodajući da još nije doneta konačna odluka.

Tužilac Kristijan Hatlo izjavio je norveškom listu "Aftenposten" da je nova optužnica, koja je uvedena zakonom 2008, trenutno samo mogućost, preneo je AFP.

Podsetimo, u bombaškom napadu u petak u Oslu poginulo je osam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoja, nekoliko sati kasnije, Brejvik ubio 68 ljudi. Sudija je Brejviku juče odredio osmonedeljni pritvor, od čega će četiri sedmice provesti u samici.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brejviku moguća kazna i do 30 godina zatvora

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2011

Norveško tužilaštvo moglo bi da traži da Anders Bering Brejvik, osumnjičen za dva napada u kojima je poginulo 76 osoba, bude optužen za zločine protiv čovečnosti, za šta je u toj zemlji maksimalna predviđena kazna 30 godina zatvora.

Nastavak na Radio 021...

Brejvik bi mogao da dobije 30 godina zatvora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jul.2011

Norveško tužilaštvo moglo bi da traži da Anders Bering Brejvik, osumnjičen za dva napada u kojima je poginulo 76 osoba, bude optužen za zločine protiv čovečnosti, za šta je u toj zemlji maksimalna predviđena kazna 30 godina zatvora. Tužilac Kristijan Hatlo izjavio je danas norveškom listu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brejvik može da dobije i 30 godina zatvora

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jul.2011

OSLO - Norveška policija razmatra mogućnost da primijeni novu odredbu kaznenog zakona - "zločini protiv čovječnosti" u procesu protiv Andersa Beringa Brejvika koji je priznao da je počinio masakr u kome je poginulo 76 lica, izjavio je danas tužilac.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Brejviku preti tridesetogodišnja robija

Izvor: Danas, 26.Jul.2011

Norveška policija namerava da se u optužbi protiv Andersa Beringa Brejvika, pozove na izmenjeni krivični zakon, usvojen 2008, kojim je predviđeno kažnjavanje „zločina protiv čovečnosti“, i maksimalna kazna od 30 godina. Brejvik je priznao da je u dva napada ubio 76 ljudi, navodi Beta, pozivajući...

Nastavak na Danas...

Brejviku možda i 30 godina robije

Izvor: Glas javnosti, 27.Jul.2011, 07:07

OSLO - Norveško tužilaštvo moglo bi da traži da Anders Bering Brejvik, osumnjičen za dva napada u kojima je poginulo 76 osoba, bude optužen za zločine protiv čovečnosti, za šta je u toj zemlji maksimalna predviđena kazna 30 godina zatvora...Ministar: Policija obavila fantastičan posao..Norveški...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.