Andersu Brejviku preti nova optužba

Izvor: Blic, 26.Jul.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andersu Brejviku preti nova optužba

Norveška policija namerava da se, u optužbi protiv Andersa Brejvika, pozove na izmenjeni krivični zakon, usvojen 2008, kojim je predviđeno kaznjavanje "zločina protiv čovečnosti", i maksimalna kazna od 30 godina.

Kako prenosi list Aftensposten, tužilac Kristijan Hatlo je govoreći o tome istakao da je pozivanje na paragraf 102 koji govori o zločinima protiv čovešnosti, za sada samo jedna od mogućnosti.

"Policija se do sada pozivala na paragraf 147 koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosi na terorističke aktivnosti, ali se ne isključuje mogućnost da se u optužnici nađu i drugi paragrafi", izjavio je jedan od portparola tužilaštva Sturla Henreijksboe.

Prema paragrafu 147, maksimalno zaprećena kazna je 21 godina zatvora.

"Za sada nema konačne odluke o tome", dodao je on.

Trenutno 32-godišnji Brejvik ima takozvani status "zvanično osumnjičenog" što je tipično za pravosuđe skandinavskih država i podrazumeva da je status uhapšenog nešto između osumnjičenog i optuženog.

Prema norveškom zakonu, bez obzira što je Brejvik priznao zločine, on može biti optužen tek nakon sprovođenja istrage.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.