2015. Nova godina – Nova (ne)prilika

Izvor: MC Bor, 02.Jan.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2015. Nova godina – Nova (ne)prilika

Bor, 02.01.2014.
Većina građana Srbije, baš kao i sama Srbija ulazi u Novu godinu sa velikim minusom (troškovni) na veliki minus (temperaturni). Nekada su minus i minus davali plus, pa bi ova naša (ne)prilika mogla da sluti na nešto poztivno. Nova vremena su poništila, izmenila ili dovela u pitanje mnoga tradicionalna znanja, vrednosti, verovanja, običaje. Izgleda da je i sa ovim minusima  slično, pa se ne bi trebalo preterano nadati i čekati da plusevi stignu sami >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << od sebe a naročito ne da će ih neko doneti i pokloniti, jer je kako kažu „sir je besplatan jedino u mišolovci“. Mi smo se u to uverili mnogo puta, skupo platili svaku iluziju, uletali u svaku mišolovku, čak i u one koje i nisu bile nešto posebno sakrivene. Sada već prethodna 2014. koja je definitivno otišla i to potpuno nezavisno od naše ili njene volje, šokirala nas je u više navrata i na različite načine tako da nam nije bilo dosadno, iako odavno želimo da i nama počne da bude dosadno. Da li nam je neko beše obećavao dosadne godine? Eh! Ah! Uf! Šta su nama sve obećavali!? I ko nam je obećavao? Ili ko sve nije?

Ova, u najavi sudnja 2015. (kao nedaj Bože sudnji dan) počinje tako  da se smrzneš, što možda i nije loše za one koji vole da se previše opuštaju, da imaju prevelika očekivanja i to više od drugih a manje od sebe samih (što reče?). Većina u Srbiji se već smrzla, pa nam žestoki mrazevi prvih dana Nove ne mogu ništa. Mi smo srećni što smo živi ili što smo još živi. Radimo na tome da osećaj sreće „ničim izazvan“ jačamo i dalje, jer uprkos činjenici da u Srbiji život obično i nije najbitniji, jer uvek ima nekih hitnijih i važnijih stvari, mi ipak želimo da živimo a ne da čekamo život. Kako bi taj pravac održali, treba i dalje da budemo hrabri, drski a pametni, odvažni i da sve što nam dolazi iz okružanja (čitaj politika i političari) prihvatamo sa optimalnom dozom humora i ozbiljno – neozbiljnog sarkazma.

Spasa nam nema, propasti nesmemo! Zato ajde da svakako preživimo i ovu najtežu i najgoru godinu od svih proteklih 20 ili više koje su  bile svaka teža od one prethodne a ipak bolja od one sledeće.. Računajmo samo na sebe same, svoje snage i svoju energiju, a pri tome branimo se od države na sve moguće načine i uzimimo od države sve što možemo, jer je država od nas uzela sve što smo imali i ugrozila nas na sve moguće načine. Da ne bude zabune, država u ovom slučaju nije zemlja Srbija, država je vlast u svim njenim pojavnim a posebno onim tajnovitim oblicima. Kratka retrospektiva samo onih čuda vezanih za pljačku (jer čuda na ovim prostorima ima više nego u svim filmovima strave i užasa) od pomoći za Kosovo i nerazvijena područja, stare devizne štednje, objedinjavanja pa pražnjenja penzionih fondova vojske i privatnika, planetarno nezabeležene inflacije, Dafine i Jezde, humanitarnih pomoći, do solidarnog poreza i koje čega još. Sve je to stvorilo odličnu podlogu za grub napad na regularno zarađene penzije (čitaj otimačinu) i plate u javnom sektoru. Kad su mogle vlasti pre njih a što ne bi mogla i ova kako kažu diktatorska demokratija. Uzmi pa se onda zaklinje da nećeš opet, neka veruju u tu zakletvu kao što su verovali i u ono “penzioneri mirno spavajte”. Ovaj kontinuitet treba obavezno prekinuti! Ko to jedino može i mora? Pa sigurno ne “reformska” vlast koja je od svih reformi ostvarila jedino ovu sa rukom u tuđim džepovima. A kod nas je bar poznata  stara kineska ili arapska, možda i nemačka a ruska… poslovica o kozi i kupusu.

Mislimo o ovome odmah od  Nove godine i radimo na tome da se branimo i odbranimo od naše nam države kao najbližeg i dobro poznatog (ne)prijatelja. Oni koji su uspeli da realizuju svoje novogodišnje želje kažu da treba prvih dana da se krene i čvrsto zakorači ka novom cilju! Otpor svakoj lošoj vlasti! Imamo li alternative?

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.