Epl i Samsung prestigli Nokiju po prodaji smartfona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Epl" i "Samsung" prestigli "Nokiju" po prodaji "smartfona"

NJUJORK -

Tehnološki giganti "Epl" i "Samsung" prestigli su u drugom kvartalu dugogodišnjeg lidera "Nokiju" i sada zauzimaju prve dve pozicije na svetskom tržištu "pametnih" telefona, objavila je danas američka istraživačka kompanija "Stratedži analitiks".

Kompanija je saopštila da je u tri meseca zaključno sa junom na svetskom tržistu "smartfona" prodato rekordnih 110 miliona uređaja, što je porast od 76,3 odsto na godišnjem nivou, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << AFP.

U izveštaju se navodi da je samo četiri godine od izbacivanja prvobitnog "ajfona" na tržište "Epl" postao najveći svetski prodavac "pametnih" telefona.

Udeo američke kompanije na svetskom tržištu u drugom tromesečju porastao je na 18,5 odsto sa 13,5 odsto iz istog perioda lani, čime se "Epl" popeo na prvo mesto na tržištu "smartfona", saopštio je "Stratedži analitiks", dodavši da je rast "Epla" i dalje jak zahvaljujući širenju distributivne mreže ove kompanije širom sveta, posebno u Kini i ostatku Azije.

Udeo "Samsunga" na svetskom tržištu u drugom tromesečju porastao je na 17,5 odsto sa pet odsto iz istog perioda prošle godine, čime je korejska kompanija postala drugi po veličini svetski proizvođač "pametnih" telefona.

U međuvremenu, tržišni udeo "Nokije" pao je na 15,2 odsto sa 38,1 odsto, navodi se u izveštaju.

"Epl" je zauzeo prvo mesto sa 20,3 miliona prodatih uređaja u drugom kvartalu, dok je "Samsung" u istom periodu prodao 19,2 miliona "smartfona", što je porast od neverovatnih 519 odsto u odnosu na drugo tromesečje 2010.

"Nokija" je prvi put predala vođstvo, sa svega 16,7 miliona prodatih "pametnih" telefona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.