Večeras je Noć muzeja!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras je Noć muzeja!

Manifestacija "Noć muzeja" počeće večeras u 18 časova širom Srbije.

Samo u Beogradu, više od 100 programa biće organizovano na 67 mesta

Posetiocima beogradskih muzeja biće predstavljeni lični predmeti Nikole Tesle koje je naučnik koristio u poslednjoj deceniji života, izložba o Beogradu '30.tih u Narodnoj biblioteci Srbije, a Muzej Srpskog lekarskog društva prikazaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << načine lečenja u Srbiji kroz vekove. U Galeriji Narodne banke Srbije autor izložbe o brodovima u boci pokazaće kako se jedrenjaci ubacuju u flaše različitih veličina, a u Manakovoj kući biće izloženi rodoslovi izrađeni tokom prethodnih 10 vekova u Srbiji.

Arhiv Jugoslavije predstaviće izložbu fotografija koja prikazuje omladinske radne akcije u periodu njihove najveće popularnosti, a Železnički muzej izložiće makete putnih, teretnih i superbrzih vozova. Muzej vazduhoplovstva pokazaće makete minijaturnih helikoptera, aviona i jedrilica, a u Muzeju nauke i tehnike biće predstavljeni počeci elektrifikacije Srbije.

U Muzeju istorije Jugoslavije u 18.00 sati biće otvorena izložba najznačajnijih arhitektonskih projekata i velikih urbanističkih planova koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Posetioci će moći da vide fotografije, video snimke i makete građevina Novog Beograda, Nove Gorice i Novog Zagreba, strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice, prikaz radova jugoslovenskih arhitekata u nesvrstanim zemljama. Na izložbi će biti predstavljen i rad japanskih, poljskih, švajcarskih i grčkih urbanista i arhitekata na obnovi Skoplja posle zemljotresa 1963. godine, kao i zanimljivi  arhitektonski poduhvati u Beogradu, Dubrovniku i letovalištima na jadranskoj obali.

Bogat program organizovan je i na 50 lokacija u Novom Sadu, a novosađani će pored ostalog moći da vide izložbu crteža nastalih tokom sednica Skupština, među kojima su i dela nekih od najpoznatijih domaćih političara.

Više informacija na sajtu Noći muzeja

U Nišu će biti organizovana retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića, dok će Istorijski arhiv u tom gradu predstaviti publici nastariji sačuvani list objavljen u Nišu "Niške novine".

U više od 65 gradova Srbije pored izložbi u Noći muzeja biće organizovani i prateći muzički programi, video instalacije, predavanja, prezentacije, degustacije i drugi brojni sadržaji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.