Pojavio se na sednici SB UN i objasnio

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 09:17

Pojavio se na sednici SB UN i objasnio

Njujork -- Na sastanku Saveta bezbednosti UN, sazvanom zbog severnokorejskog lansiranja interkontinentalne balističke rakete, pojavio se i izaslanik Pjongjanga.

Severnokorejski izaslanik Kim Song, koji se inače skoro nikad ni ne pojavljuje na tim sednicama, rekao je pred Savetom bezbednosti da je Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) da bi ostvarila svoje pravo na samoodbranu, da odvrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opasne vojne poteze neprijateljskih snaga i sačuva svoju bezbednost.

SB se sastao u četvrtak nakon što je Severna Koreja saopštila da je u sredu testirala svoju najnoviju ICBM "hvasong-18".

Predstavnik Severne Koreje se prethodni put pojavio pred SB u decembru 2017. godine, preneo je Rojters.

Kim je osudio to što su SAD i saveznici sazvali sednicu SB zbog severnokorejskog lansiranja rakete.

Zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Džefri Delaurentis rekao je na sednici SB da Rusija i Kina ohrabruju Pjongjang i da Severna Koreja lansiranjem raketa pokazuje da se oseća ohrabreno.

Delaurentis je istakao da su SAD posvećene diplomatiji i da su više puta pozivale Pjongjang da se uključi u dijalog, navodeći da Severna Koreja nije odgovorila na te ponude.

Kineski ambasador u UN Džang Jun rekao je da je Peking posvecen tome da se Korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog naoružanja i da se pitanja reše kroz dijalog.

Komentarišući saopštenje NATO-a da je Kina osporila interese, bezbednost i vrednosti Alijanse svojim ambicijama i politikom prinude, Džang je istakao da Peking ne izaziva nevolje, niti se plaši nevolja.

On je rekao da je Peking spreman da odgovori "čvrsto i nasilno" na svaki akt koji narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i mir i stabilnost u kineskom susedstvu.

Severna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN zbog svojih raketnih i nuklearnih programa, što uključuje zabranu razvoja balističkih projektila.

Kina i Rusija navode nekoliko poslednjih godina da sankcije prema Severnoj Koreji više nece pomoci i da žele da se te mere ublaže.

Kina i Rusija smatraju da su zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje u regionu izazvale severnokorejsko lansiranje raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.