Vladika Irinej niški novi patrijarh SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej niški novi patrijarh SPC

BEOGRAD - Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) je vladika niški Irinej, odlučeno je danas na izbornom Saboru SPC.

Tačno u 14:30 časova na Sabornoj crkvi su se oglasila zvona što je označilo da je novi patrijarh izabran, a u 15 časova na zgradi patrijaršijskog dvora podignuta je zastava koja je 15. novembra, na dan smrti patrijarha Pavla, bila spuštena na pola koplja.

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej niški rekao je Tanjugu da je njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

"Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej neposredno po izboru.

Vladika bački Irinej je novinarima preneo da je vladika niški nakon izbora u obraćanju ostalim episkopima kazao da je "svestan težine krsta" koji će nositi, ali da taj teret neće nositi sam već da očekuje pomoć ostalih episkopa.

"Zaista je na veoma skroman i autentičan način kazao svoj program za svoj budući prosvetiteljski rad u našoj crkvi. A taj program je rad na dobru, na duhovnoj obnovi, ali ne sam, nego u sadejstvu i saradnji sa svom braćom arhijerejima", kazao je on.

Pre dva dana, tada vladika, a sada Patrijarh Irinej je rekao da sa od novog patrijarha "ne treba očekivati promene u životu i načinu delovanja Srpske pravoslavne crkve".

Ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji

Episkop bački Irinej je rekao i da sledi ustoličenje novog patrijarha.

"Prema propisima crkvenog ustava to se vrši odmah sutradan. Sutra se služi liturgija u Sabornoj crkvi u 9 časova i na toj liturgiji biće i čin ustoličenja", kazao je on.

"To nije konačno svečano ustoličenje. To je prvo ustoličenje da bi novi patrijarh počeo da dela. Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, a to nije vezano za neki rok, nego će taj rok naknadno biti određen u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom".

Vladika bački Irinej je rekao da je na ovom izbornom saboru primenjena procedura koju je Arhijerski sabor ranije usvojio i da je "tok sabora bio uobičajen".

"Čitav proces je tekao na uobičajen način...u atmosferi bratske ljubavi i odgovornosti svih učesnika sabora. Pri čemu ne znači da su svi koji su učestvovali glasali na jednak način", kazao je vladika bački Irinej.

On je kazao da je pre početka Sabora održano "kratko savetovanje" svih prisutnih članova tog tela na kojem su članovi Sinoda na čelu sa čuvarom trona patrijarha Amfilohijem dali "tehnička objašnjenja članovima sabora" kako treba u praksi da teče izbor patrijarha.

Vladika bački je naveo da je posle toga u pridvornoj kapeli u Patrijaršiji usledila molitva koji prethodi činu izbora.

Vladika bački je rekao da su trojica kandidata sa natpolovičnom podrškom Sabora SPC izabrana u četiri izborna kruga.

Glasove u prvom krugu dobio je mitropolit Amfilohije. U drugom krugu izabrani su vladika niški, a u trećem krugu su približan broj glasova dobili episkop banjalučki Jefrem i vladike bački Irinej. U četvrtom krugu glasalo se za trojnu kandidaturu.

Žrebom se biralo između tri kandidata mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladike bačkog Irineja i vladike niškog Irineja.

Iz Jevanđelja je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao otac Gavrilo iz manastira Lepavina, a ime novog patrijarha pročitao je vladika Lavrentije koji ima najduži episkopski staž.

"Posle završenog izbora održano je kratko blagodarenje, a novi patrijarh je odmah stavljen u tron, na mesto na koje patrijarh stoji kada ne služi liturgiju", kazao je vladika bački.

Novom patrijarhu su čestitali svi članovi Sabora.

Biografija

Dosadašnji episkop niški, Njegovo Preosveštenstvo g. Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Istoga meseca na dan Sv. Petke 27. oktobra 1959. u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog gde se i dan danas nalazi.

Čestitke Tadića i Karađorđevića

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas vladiki Irineju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, sa željom da deluje na dobrobit Crkve i naroda.

"Vaše preosveštenstvo, povodom Vašeg izbora na patrijarški tron, želim da Vam prenesem čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći na dobrobit Crkve i naroda", navedeno je u čestitki predsednika Srbije.

"Kao predsednik Republike iskreno se nadam da ćemo nastaviti da sarađujemo na dobro svih i na izgradnji boljeg i pravednijeg društva za sve građane Srbije", navedeno je u čestitki predsednika Srbije.

I Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević čestitao je danas episkopu niškom Irineju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Sa velikim zadovoljstvom i blagodarnošću Bogu primili smo vest o Vašem izboru na Tron Svetog Save", ističe Karađorđević u čestitki.

"Molimo se Gospodu da Vam udeli snagu, zdravlje i blagoslov kako bi, kao prvojerarh naše Crkve, predvodili poverenu Vam pastvu na putu ka spasenju i razumevanju reči Božije", navodi se u čestitki.

Čestitke ruskog patrijarha Kirila

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je danas telefonom vladiki Irineju niškom izbor za novog patrijarha srpskog, saopštila je pres-služba ruskog patrijarha.

Kako se navodi u saopštenju, patrijarh Kiril je uputio novom srpskom patrijarhu najtoplije čestitke, poželevši mu božju pomoć u obavljanju najviše dužnosti.

"Saborni razum SPC, vođen Svetim duhom, izabrao Vas je za naslednika njenih premudrih predstavnika koji su u različita vremena radili na izgradnji duhovnog doma srpskog pravoslavlja", navodi se u pisanoj čestitki koju je patrijarh Kiril uputio novom srpskom patrijarhu.

"Od danas vi nastavljate dela velikog svetitelja srpskog Save, pećkih patrijarha, mitropolita karlovačkih, kao i svih ostalih vaših prethodnika, uključujući i patrijarha Pavla, uz čije je podvižničke napore poslednjih decenija SPC nastavila časno da unosi Hristovu svetlost u verujuća srca miliona ljudi",navedeno je u čestitki.

Patrijarh Kiril je srpskom patrijarhu i srpskom narodu poželeo da im Bog pošalje mir i utehu, a patrijarhu telesnu snagu i božju pomoć u narednim godinama, navedeno je na sajtu RPC.

Ruska agencija Itar-Tas javila je da će delegacija RPC učestvovati na svečanom ustoličenju novog srpskog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu, najverovatnije, na proleće.

Kalezić: Pravi naslednik patrijarha Pavla

Novoizabrani srpski patrijarh Irinej niški je odgovoran, trezven i veoma rečit čovek razumljiv za široke narodne mase, skroman i, kao takav, pravi naslednik patrijarha Pavla, rekao je Tanjugu profesor Bogoslovskog fakulteta Beogradu u penziji Dimitrije Kalezić.

Kalezić koji je išao u istu osnovnu školu sa Irinejom niškim i blaženopočivšim patrijahrom Pavlom kaže da je izbor Irineja niškog "prava stvar" i da će on biti "kuršum nasleđa patrijarha Pavla".

Prema rečima Kalezića, vladika Irinej niški je "izrazito logičan, pismen i rečit čovek", a njegov nastup, smatra Kalezić, biće potpuno prihvatljiv za narod.

Drašković: Garancija da će SPC slediti Hristova načela

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je danas da dosadašnji rad novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i njegove duhovne vrline predstavljaju garanciju da će crkva slediti Hristova načela ljubavi, sabornosti i bratstva među ljudima i narodima.

"U izboru ima i dosta i sudbinske simbolike - kruna patrijarha srpskog na glavi je episkopa niškog, a baš u Nišu rodio se imperator Konstantin, rimski car koji je prigrlio Isusa Hrista i pridružio se dotada progonjenom i progonjenima u njegovom carstvu", rekao je Drašković Tanjugu.

MPC: Nadamo se rešenju spora

Makedonska pravoslavna crkva čestitala je danas novom poglavaru Srpske pravoslavne crkve Irineju niškom izbor na tu dužnost, izrazivši nadu da će on "naći rešenje za spor sa MPC".

Portparol MPC (koju ne priznaju druge pravoslavne crkve) Timotej je rekao da su "jedno Irinejeve izjave kao vladike, a drugo je kada sedne na tron, jer tada nastupa sa sasvim različitih pozicija, i naša očekivanja su da će naći rešenje".

Zukorlić: Dobar izbor

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je danas Irineju niškom, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), sveštenstvu i vernicima izbor Irineja niškog za 45. poglavara s verom da je napravljen dobar izbor.

Zukorlić je Tanjugu rekao da misli da je novi patrijarh u prednosti jer nije bio među pominjanim kandidatima i da predstavlja nekoga ko može objediniti sva stremljenja unutar SPC.

"Pred novim patrijarhom su, svakako brojni izazovi. Mislim da će biti jako važno da novi poglavar SPC nađe pravu meru odnosa sa državom, odnosa sa ostalim crkvama i vjerskim zajednicama", rekao je Zukorlić.

On je rekao i da, s obzirom na poziciju, značaj i snagu SPC, misli da će to biti jako važno.

"Poznato je da je SPC, pored svog duhovnog, religijskog kapaciteta, itekako, ima i politički značaj. Pripadnici Islamske zajednice prate i zainteresovani su za sva dešavanja u SPC, uključujući i izbor patrijarha", kazao je Zukorlić koji je i predsednik mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika niški Irinej na tronu svetog Save

Izvor: Danas, 22.Jan.2010

Dosadašnji episkop niški Irinej (Gavrilović) juče je izabran za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve. Kovertu sa njegovim imenom sa Jevanđelja na Časnoj Trpezi Patrijaršijske kapele na Izbornom saboru, kojim je predsedavao episkop šabački Lavrentije (Trifunović), izvukao je iguman manastira...

Nastavak na Danas...

Strani mediji: Patrijarh Irinej otvoren za dijalog

Izvor: Blic, 22.Jan.2010

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej niški otvoren je za dijalog i saradnju sa drugim crkvama i verskim zajednicama, ocenili su danas svetski mediji...Sabor SPC izabrao je vladiku niškog Irineja za novog srpskog patrijarha mnogo brže nego što se ocekivalo, naveo je nemački radio "Dojče...

Nastavak na Blic...

Ustoličen patrijarh Irinej

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2010, 13:50

Episkop niški Irinej ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve...Znamenja patrijarha, panagiju arhiepiskopa, žezlo i belu panu, Irineju je uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je bio čuvar trona SPC od smrti patrijarha Pavla, 15....

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.