Sotirovski: Nismo pogrešili što smo Aerodrom predali državi

Izvor: JužneVesti.com, 18.Avg.2022, 17:56

Sotirovski: Nismo pogrešili što smo Aerodrom predali državi

Radovi koji su počeli pre pet meseci na izgradnji nove terminalne zgrade na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu uveliko traju, a obilazeći ih sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da su nova ulaganja u aerodrom dokaz da nisu pogrešili sa odlukom da njegovo poslovanje prebace na državu.

Krajem marta ove godine je počela izgradnja nove terminalne zgrade na Aerodromu u Nišu, a nakon pet meseci radovi oko ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << objekta su napredovali što je istakao i pomoćnik direktora Aerodroma Srbije Živojin Tasić. Ministar i gradonačelnica kažu da nema greške što je niški aerodrom nije više niški; foto: T. T.

Izvođači radova su u potpunosti ispoštovali dinamiku izvođenja radova i poštovali su sve bezbednosne procedure koje su bitne za izvođenje radova. Trenutno se radi objekat dimenzije 38x100 metara u osnovi i to podrum, prizemlje i privi sprat, očekujemo da se ovaj objekat stavi pod krov najkasnije do novembra ove godine i da bude završen u potpunosti do kraja aprila sledeće godine - rekao je Tasić.

Nakon toga kaže da će pristupiti rekonstrukciji postojećeg objekta terminalne zgrade i proširenju za 8 metara, pa očekuje da se kompletan projekat završi do kraja marta 2024. godine, kada je i krajnji rok.

Kapacitet zgrade će biti do milion i po putnika, pa je ministar Momirović istakao da će aerodrom u Nišu biti motor razvoja juga Srbije.

Ovo će biti jedna velika stvar za Niš, ovo će biti jedna investicija koja će potpuno promeniti i privredu Niša. Mi danas gradimo ovaj aerodrom da primimo milion i po putnika godišnje, postojeća zgrada, koja je projektovana 1986. godine, projektovana je za 100.000 putnika godišnje, pogledajte kolika je to promena. U julu ove godine u odnosu na jul prošle godine zabeležen je rast broja putnika od 70 odsto - poručio je Momirović.

Rok za završetak radova je mart 2024. godine; foto: T. T. Kako je ranije objavljeno, čitav projekat će koštati 1,57 milijardi dinara sa PDV-om, a gradonačelnica je istakla da ova ulaganja ne bi mogla da osigura lokalna samouprava da je aerodrom ostao niški.

Zaista smo kao Grad veoma ponosni i ovo je još jedan od dokaza da kada smo odlučivali u Skupštini grada da Aerodrom i svo njegovo poslovanje i sve što se radi kada su investicije u pitanju prebacimo na Republiku nismo pogrešili. Jer u ovom trenutku, bez obzira na to što finansijski grad mnogo bolje stoji nego pre nekoliko godina, 1,3 milijardi dinara, koliko je uloženo u ove radove, ne bi Grad mogao da izdvoji u jednoj godini i da radi ovo proširenje zgrade - istakla je Sotirovski.

Podsetimo, čak osam kompanija je u grupi ponuđača koji su dobili posao rekonstrukcije i dogradnje terminalne zgrade Aerodroma “Konstantin Veliki”, a vodeća kompanija W. D. Concord west d.o.o., koja će izvesti 81,57% radova je već radila na izgradnji niškog Naučno-tehnološkog parka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.