Šaban Bajramović dobio ulicu u Nišu

Izvor: Blic, Beta, 05.Maj.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šaban Bajramović dobio ulicu u Nišu

NIŠ - Uprkos peticiji i protivljenju stanovnika Južnog bulevara, odbornici Skupštine grada Niša doneli su preksinoć odluku da se taj bulevar nazove imenom Šabana Bajramovića. Kao odgovor na odluku odbornika, žitelji su se spontano okupili i odlučili da brojeve svojih kuća promene na adrese bočnih ulica koje seku Bulevar Šabana Bajramovića.

Za promenu imena glasao je 51 odbornik iz vladajuće koalicije (DS-G17-SPS), SRS-a i DSS-a, dok su dva predstavnika stranke Niška >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regija bila uzdržana. Meštani Južnog bulevara ne isključuju mogućnost najavljivanih uličnih protesta, ali kažu da će prethodno sve učiniti da mirnim putem ostvare svoje ciljeve.

Milica Bajramović, Šabanova supruga, kaže da je Južni bulevar dobio ime po dobrom čoveku koji je uvek imao prilike da živi bilo gde u svetu, ali da je ostao u Nišu jer je obožavao svoj grad.

- Moram da zahvalim svim odbornicima koji su videli šta je Šaban značio za ovaj grad. Što se tiče stanovnika koji se bune protiv imena mog supruga, ja tu ne mogu ništa jer ne mogu da menjam tuđa osećanja. Da su ga poznavali, ne bi tako mislili - kaže Milica. Bivši premijer Srbije Zoran Živković kaže da je Bajramović zaslužio da ima svoju ulicu u Nišu i da mu je krivo što se oko toga podigla velika buka.

- Nadam se da će stanovnici Bulevara Šabana Bajramovića shvatiti da su počastvovani time što žive u ulici sa njegovim imenom. Nadam se da grad neće stati samo na tome da mu da jednu ulicu jer malo ko je iz Srbije uspeo da pokaže svoj talenat van granica zemlje, pa zato mislim da bi Šaban trebalo u Nišu da dobije spomenik ili da se neki festival nazove po njemu - veli Živković. Direktor džez festivala „Nišvil" Ivan Blagojević, koji je prvi podneo predlog da se jedan bulevar nazove Šabanovim imenom, smatra da je odluka Skupštine grada potvrda da je Bajramović jedan od zaslužnih Nišlija.

-To nije kraj. Grad će imati obavezu da nakon izmeštanja pruge zaista izgradi velelepan Bulevar Šabana Bajramovića - kaže Blagojević. Dragoljub Stamenković, predsednik komisije za imenovanja ulica, smatra da su izglasavanjem ove odluke odbornici dokazali da u Nišu ne postoji latentni rasizam.

- Pokazali smo da je Niš grad verske i rasne tolerancije. Što se tiče meštana Južnog bulevara, nadam se da će shvatiti da se imena ulica ne daju po nacionalnim predznacima već po zaslugama, a Bajramović je jedan od najpriznatijih bluz umetnika koje su Niš i ova zemlja ikada imali - rekao je Stamenković.

Koordinator Lige za dekadu Roma Osman Balić ocenio je da je Gradska skupština Niša odlukom o imenovanju ulice u gradu po pevaču Šabanu Bajramoviću pokazala političku hrabrost.

- Nakon nekoliko nedelja izuzetno lošeg imidža Niša, pre svega u evropskim medijima, odluka skupštine je lepa vest. Nadam se da će tužilaštvo utvrditi da li je u protestu građana koji se protiv promeni naziva ulice bilo elemenata krivičnog dela izazivanja rasne i verske netrpeljivosti - rekao je Balić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.