Prve Godišnje nagrade LAF-a za borbu protiv korupcije

Izvor: JužneVesti.com, 28.Sep.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve Godišnje nagrade LAF-a za borbu protiv korupcije

Ravnopravni laureati Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, koje je niški Lokalni antikorupcijski forum na Međunarodni dan javnosti da zna dodelio prvi put, su Đokica Jovanović i Dragana Sotirovski. 

Za njih dvoje je, kako objašnjava žiri, stiglo 5 od ukupno 7 predloga za kandidate, tako da odluka, kažu, nije bila teška. Kako je obrazloženo na svečanosti u Gradskoj kući, Jovanović je kao predstavnik Udruženja skupštine stanara "pokazao šta znači imati integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao građanin, intelektualac, pa i narodni tribun".

Kao profesor nije pripadao partijama ili drugim interesnim grupama, niti je smatrao da bi trebalo da napreduje kroz trgovinu uticajem. Nije bio deo mejnstrima, već je smatrao da mu je obaveza, a i javni interes, da ukazuje na koruptivne dimenzije društva - reči su kojima je Jovanović pozvan da primi nagradu.

Ona je proglašavana personom "non grata" u toj ustanovi, što je svakako ekskluzivitet u srpskom novinarstvu. Kroz izveštavanje o toj temi doprinela je promovisanju i zaštiti uzbunjivača - obrazloženjeno je na svečanosti.

Uz obrazloženje da su otvorile niz tema o korupciji, nepravilnostima u radu funkcionera i institucija i drugim anomalijama u javnom sektoru u Nišu i na jugoistoku Srbije, "Južne vesti" su jedini medij koji je od niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma dobio Povelju za doprinos borbi protiv korupcije.

Dodeljena su i priznanja za uspešnu saradnju sa LAF-om "Medija i reform centru", Niškoj televiziji, portalu "Građanin", Medijskom istraživačkom centru, novinarki Dušici Dejić, novinaru Miloradu Doderoviću, Draganu Petkoviću, Birou za društvena istraživanja i Agenciji za borbu protiv korupcije.

U LAF-u su pre dodele nagrada prisutnima skrenuli pažnju na to da korupcija nije samo "plava koverta - primanje i davanje mita, već čitav niz štetnog i protivzakonitog ponašanja, čiji je cilj korišćenje funkcije, položaja, ovlašćenja i moći radi sticanja lične, privatne i partikularne koristi".

Pojavni oblici korupcije su zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, sukob interesa, zloupotreba javnih nabavki, zloupotreba institucija konkursa, partijsko zapošljavanje, nepotizam, kronizam ili izvikana "veza" koja je ovde, nažalost, postala običaj - objašnjavaju u LAF-u.

U LAF-u se nadaju da će ove nagrade podstaći i ohrabriti Nišlije i ostale građane na aktivniju borbu protiv korupcije koja je, kako kažu, još uvek sistemska i širokorasprostranjena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Dodeljene godišnje nagrade za borbu protiv korupcije (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 28.Sep.2015

Predstavnik Udruženja predsednika skupština stanara prof. dr Đokica Jovanovića i šefica niškog dopisništva RTS-a Dragana Sotirovski dobitnici su godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije koje dodeljuje Lokalni antirkorupcijski forum. U LAF-u se nadaju da će njihove nagrade i priznanja biti...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.