Niška eparhija: Montažna crkva u Rakiti nema naš blagoslov

Izvor: JužneVesti.com, 18.Nov.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška eparhija: Montažna crkva u Rakiti nema naš blagoslov

Montažna crkva, donacija Direkcije za veru Rebublike Bugarske koja bi trebalo do Aranđelovdana da se postavi u selu Rakita, nema blagoslov nadležnog Episkopa, kažu u Eparhiji niškoj, te u njoj neće moći da se obavljaju bogosluženja.

Iako je Saša Zlatanov iz iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, ranije rekao da ona ima blagoslov za postavljanje, iz Eparhije niške ipak kažu - nema.

Imamo blagoslov iz Eparhije niške >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da crkva može da se postavi, ona je osvećena. Kad je donešena u Zvonce, otac Merdarije iz Poganovskog manastira ju je osveštao - rekao je Zlatanov.

Ipak, u Eparhiji niškoj kažu da nisu ni dobili molbu za postavljanje montažnog hrama, a za ceo slučaj su, kažu, saznali iz teksta na sajtu Južnih vesti.

Pomenuta bogomolja podignuta je bez blagoslova Episkopa niškog, ličnom inicijativom privatnih lica. Ona ne pripada jurisdikciji Eparhije niške, ne nalazi se na crkvenoj zemlji i nadležni paroh, niti bilo ko od klirika Eparhije niške, neće tu obavljati bogosluženja niti bilo kakve sveštenoradnje jer za to nema blagoslov nadležnog arhijereja - saopštavaju iz Eparhije.

Podsetimo, KIC-a Zvonce i Crkvenog odbora crkve Svetog Ilije u tom selu, da se u susednom selu Rakita, poznatom po borbi meštana protiv izgradnje mini-hidroelektrane, postavi montažna crkva, naišla je na negodovanje dela meštana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.