Jelašić zadovoljan Vladinim merama

Izvor: B92, Tanjug, 08.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić zadovoljan Vladinim merama

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da su ekonomske mere Vlade Srbije dobre, jer neće imati veliki uticaj na cene.

Osim štednje u sopstvenom dvorištu, Vlada je najavila i neke mere koje će na svom džepu osetiti skoro svi građani. Dodatni nameti su, između ostalog, poskupljenje klasičnih goriva i telefoniranja mobilnim telefonom. Iako se od solidarnog poreza na plate odustalo samo tri dana pošto je predložen, iz Vlade su stigla uveravanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su nove mere konačne.

Za razliku od prethodnog predloga, novim je zadovoljan i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Kako objašnjava, mere uglavnom nisu inflatorne, pa tako neće imati veliki uticaj na cene.

"Predložene mere su mnogo bolje od onih koje su ranije nagoveštavane u vidu povećanja poreza na dodatu vrednost i sličnih mera", rekao je Jelašić novinarima posle razgovora sa privrednicima u Nišu.

Skuplji benzin, dizel, ali i razgovor mobilnim telefonima građani Srbije mogu da očekuju već u maju, kada bi trebalo da počne primena vladinih mera.

Sa povećanjem akcize benzin će biti skuplji za dva, a dizel za četiri dinara.

Iako će ovo poskupljenje najviše osetiti oni koji rade u sektoru saobraćaja, kao što su kamiondžije i taksisti, u Uniji poslodavaca nisu iznenađeni ovom merom.

Za razliku od naftaša, sektor telekomunikacije je oštro reagovao na odluku Vlade da poveća namete u mobilnoj telefoniji.

Operateri "Telenor” i VIP zbog ove mere očekuju i poskupljenje impulsa.

"Ova mera može imati ozbiljne posledice po obim naših ulaganja i lako može da pošalje negativnu poruku drugim investitorima, onima koji su već u zemlji kao i onima koji planiraju da ulažu", navode u "Telenoru”.

Predsednik Upravnog odbora VIP-a u Srbiji Aleksandar Šperl kaže da mobilnu telefoniju ne bi trebalo smatrati luksuznom uslugom i dodatno je oporezivati i navodi da takav porez, prema njegovim saznanjima, ne postoji u drugim evropskim zemljama.

Vlada Srbije juče je objavila mere kojima planira da uštedi milijardu evra. Više o tome pročitajte ovde.

"Moraće da se troši manje"

Guverner je napomenuo da se u NBS "ne osećaju prozvanim kada je u pitanju smanjenje broja zaposlenih, jer dok su drugi poslednjih godina povećavali broj radnika, u NBS su smanjivali.

"U NBS broj zaposlenih smanjen je sa 5.500 na 2.300", naveo je guverner i naveo da je NBS samostalna institucija, da zaposleni u njoj nisu državni činovnici i da neće doći do smanjenja pojedinačnih plata, ali da će ukupni troškovi biti manji u odnosu na 2008. godinu.

Jelašić je ocenio da će banke u Srbiji morati u narednom periodu da se pozabave brojem zaposlenih i da on nije razumeo njihovu ekspanziju i otvaranje tolikog broja ekspozitura i u mestima za koja se zna da će depoziti biti mali.

Komentarišući ocenu privrednika da su glavni generatori nelikvodnosti u Srbiji državna preduzeća koja ne plaćaju svoje dugove uredno i veliki trgovinski lanci, Jelašić je rekao da se u prethodnom periodu više trošilo nego što su to prihodi dozvoljavali.

"Mnogi su mislili da će rupe u budžetu i javnom sektoru pokriti neko drugi, ali će sada morati da se troši manje", napomenuo je Jelašić.

Kada su u pitanju trgovinski lanci, guverner se pita koliko se smanjio obim trgovine i za koliko su ti lanci produžili rokove prema svojim dobavljačima u plaćanju.

"Trgovina u maloprodaji je neznatno opala, pa je pitanje da li je kašnjenje identično tom smanjenju ili je ono nešto više", rekao je Jelašić.

"Ukoliko je to kašnjenje veće, onda se novac koristi za nešto drugo i ja mislim da se ministri bave tim pitanjima", napomenuo je guverner.

Dinkić: Mere Vlade pravedne

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će vlasnici automobila sa ekonomskim registarskim tablicama morati da plate i porez i carinu na njih.

Dinkić je rekao da će praktično biti ukinute E tablice, ali će se pri carinjenju tih automobila voditi računa o njihovoj starosti, a kod oporezivanja stanova većih od 100 kvadrata vodiće se računa o tome da li je stan u centru nekog grada ili na periferiji, a neće imati isti poreski tretman stanovi u Beogradu i u nekom drugom gradu.

Dinkić je rekao da ne veruje da će doći do "izliva gneva" građana zbog najnovijih mera Vlade Srbije, zato što je teret krize prebačen na državnu administraciju i građane sa velikim prihodima, a ne na najsiromašnije građane i penzionere.

On je ocenio da će u narednim mesecima, kao posledica najnovijih mera Vlade Srbije, cene i kurs dinara biti stabilni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porez na automobile sa E tablicama

Izvor: Mondo, 08.Apr.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će vlasnici automobila sa ekonomskim (E) tablicama morati da plate i porez i carinu na njih, a porez na luksuz odnosiće se na stanove i kuće iznad 100 kvadratnih metara.

Nastavak na Mondo...

Jelašić: Plate u NBS neće biti smanjivane

Izvor: EMportal, 08.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da se zaposlenima u toj instituciji neće smanjivati plate zbog mera štednje koje je donela Vlada Srbije.

Nastavak na EMportal...

Jelašić: Najveći broj mera nije inflatoran

Izvor: Blic, 08.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je danas u Nišu da najveći broj mera koje je predložila Vlada Srbije u borbi protiv ekonomdke krize nije inflatoran i da će samo manji deo uticati na povećanje cena..."Predložene mere su mnogo bolje od onih koje su ranije nagoveštavane u vidu...

Nastavak na Blic...

Mere nisu inflatorne

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da najveći broj mera koje je predložila Vlada Srbije u borbi protiv ekonomske krize nije inflatoran i da će samo manji deo uticati na povećanje cena. "Predložene mere su mnogo bolje od onih koje su ranije nagoveštavane u vidu povećanja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.