Izgradnja auto-puta od Niša prema Albaniji krajem 2016.

Izvor: JužneVesti.com, 27.Avg.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja auto-puta od Niša prema Albaniji krajem 2016.

Put koji bi spojio Srbiju i Albaniju mogao bi da počne da se gradi već krajem naredne godine i to od Niša, najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Beču naglasio važnost auti-puta od Niša do Drača i ponovio da je Srbija spremna da jednu deonicu izgradi sospstvenim sredstvima.

Srbija može da počne izgradnju deonice duge 77 km već krajem godine. Neophodna je saradnja evropskih institucija sa vladama zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u regionu kako bi radovi krenuli što pre - rekao je Vučić.

Zajednički sastanak na temu auto-puta do Albanije održan je van programa samita, a njemu je prisustvovao i Sumo Čakrabarti iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je rekao da će EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za čitav region.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da je vrlo važno da Evropa podrži projekat izgradnje auto-puta ka Albaniji.

Ako se bude dugo čekalo na evropsku podršku legitimitet i optimizam koji trenutno vladaju, u zemljama regiona mogu se vratiti kao bumerang - rekao je Rama.

Podsetimo, o izgradnji auto-puta koji bi spojio Niš i Albaniju prvi put se razgovaralo pre nekoliko meseci na sastancima radnih grupa Srbije i Albanije u Ministarstvu saobraćaja.

Radne grupe su formirane nakon prvog sastanka Vučića i Rame u Beogradu prošle godine, a put od Niša do Albanije, koji bi bio alternativa Koridoru 11, zajedno sa izgradnjom pruge od Beograda do Bara sa krakovima ka albanskim lukama, koštala bi oko 2 milijarde evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.